Την κατάθεση του πορίσματος για την Attica Bank στη Βουλή ζητά o Χάρης Θεοχάρης

«Η κυβέρνηση καλείται να δώσει άμεσα τέλος στο νοσηρό σκηνικό αδιαφάνειας, που καλύπτει τις δραστηριότητες της Attica Bank», τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής στο αίτημα κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα που προέκυψε για την Attica Bank από τον πολύμηνο έλεγχο μεικτού κλιμακίου του SSM και της ΤτΕ, ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης και αφήνοντας αιχμές εναντίον της κυβέρνησης υπογραμμίζει ότι «ένα τραπεζικό ίδρυμα δεν είναι “μαγαζάκι” της εκάστοτε Κυβέρνησης διότι τα σπασμένα από την κακοδιαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, θα σταλούν ως λογαριασμός προς πληρωμή στον ελληνικό λαό».

Ο κος Θεοχάρης καλεί την κυβέρνηση να βάλει άμεσα τέλος «στο νοσηρό σκηνικό αδιαφάνειας που καλύπτει τις δραστηριότητες της Attica Bank» και ερωτά γιατί το επίμαχο πόρισμα δεν έχει σταλεί ακόμα στη Δικαιοσύνη, κατά πόσο διαπιστώθηκαν πράγματι δεκάδες περιπτώσεις δανείων που χορηγήθηκαν χωρίς να τηρηθούν τα τραπεζικά κριτήρια, με χαλαρές έως ανύπαρκτες εγγυήσεις και πόσα από αυτά βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν εξυπηρετούνται.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης των όσων συμβαίνουν στην Τράπεζα Αττικής και τονίζει πως αν δεν δώσει απαντήσεις «θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό».

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Πόρισμα του κοινού κλιμακίου SSM και Τράπεζας της Ελλάδος για τον έλεγχο της Τράπεζας Αττικής

Στις 11/02/2016 με ερώτησή μου προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχα επισημάνει την πορεία απαξίωσης της Τράπεζας Αττικής. Το ΤΣΜΕΔΕ που ως βασικός μέτοχος είχε επενδύσει σε 3 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικά 650 εκ. ευρώ έχει δει την αξία της επένδυσής του να βυθίζεται. Στην ερώτηση μου το Υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε απάντηση.

Η αδυναμία προσέλκυσης επενδυτών για την Τράπεζα Αττικής αναδεικνύεται από το γεγονός πως η τελευταία αύξηση κεφαλαίου καλύφθηκε αποκλειστικά από φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η ΕΥΔΑΠ, η Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ (Ελευθέριος Βενιζέλος). Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επανειλημμένως εκφράσει προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούνταν να γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ενώ ήδη από τις αρχές του 2016 οι ευρωπαϊκές ερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Ο SSM από τις αρχές του έτους διενεργεί έλεγχο για την κεφαλαιακή επάρκεια και την πολιτική προβλέψεων της τράπεζας. Την άνοιξη του 2016 συστάθηκε κοινό κλιμάκιο του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος για τον έλεγχο των χορηγήσεων της Τράπεζας Αττικής.

Δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν πως ο έλεγχος ανέδειξε πως σε πολλές περιπτώσεις δανειοδοτήσεων χορηγήθηκαν ποσά και δόθηκαν εγγυητικές επιστολές χωρίς να τηρηθούν πιστωτικά κριτήρια.

Αποτέλεσμα της διαβρωμένης πιστωτικής πολιτικής της Τράπεζας είναι το γεγονός ότι οι μη εξυπηρετούμενες πιστωτικές εκθέσεις της τράπεζας έχουν εκτοξευθεί στο καταστροφικό 60% των χορηγήσεων.

Επειδή οι διαρροές, οι πληροφορίες και τα δεδομένα για την Τράπεζα Αττικής αναδεικνύουν τα κεφαλαιακά προβλήματα της τράπεζας και τους ενδεχόμενους κινδύνους για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Επειδή διαφαίνεται μια πλήρης διαστρέβλωση της λειτουργίας της πιστωτικής πολιτικής και των κριτηρίων χορηγήσεων στην Τράπεζα Αττικής.

Επειδή προκαλούνται επιπρόσθετα ερωτηματικά από την απαιτούμενη διαδικασία αλλαγής της Διοίκησης της Τράπεζας Αττικής και τις διαφωνίες Κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος επί των προτεινόμενων προσώπων.

Επειδή στις 3 Ιουνίου το αρχικό σχέδιο των ευρημάτων του επιτόπιου ελέγχου από το μεικτό κλιμάκιο SSM - ΤτΕ, το οποίο μίλαγε για συμμόρφωση της Τράπεζας Αττικής στους τομείς της εσωτερικής διακυβέρνησης τις διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου, το επιχειρηματικό μοντέλο, την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τα πληροφοριακά συστήματα, έμεινε αναπάντητο από τη Διοίκηση της τράπεζας.

Παρακαλώ όπως καταθέσετε:

1.Το πόρισμα του κοινού κλιμακίου SSM και Τράπεζας της Ελλάδος για τον έλεγχο της Τράπεζας Αττικής
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά