Της τροπολογίας το... ανάγνωσμα στη Βουλή

Στο κόκκινο ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στην Ολομέλεια με αφορμή την κατάθεση τεσσάρων τροπολογιών λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση επί νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το έγκλημα στο κυβερνοχώρο.

Μύλος έγιναν βουλευτές της αντιπολίτευσης που είχαν σφοδρότατη σύγκρουση με τον Υπουργό Εργασίας, για τις τροπολογίες σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ και την παράταση της προθεσμίας για την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Τα αίματα άναψαν όταν οι επίμαχες τροπολογίες κατατέθηκαν μαζί με άλλες δύο κυριολεκτικά στο παρά πέντε και με τρεις ολόκληρες ώρες καθυστέρηση από τη στιγμή, που ο κος Κατρούγκαλος είχε υποπέσει στην γκάφα να τις παρουσιάσει πριν καν αυτές κατατεθούν.

Μάλιστα μεταξύ του Υπουργού και βουλευτών της ΝΔ και του Ποταμιού σημειώθηκε προσωρινά θερμό επεισόδιο. Οι βουλευτές εγκαλούσαν τον Γιώργο Κατρούγκαλο για αυτή τη νομοθετική πρακτική και την καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής, ενώ ο ίδιος είχε σηκωθεί όρθιος και χτυπώντας το χέρι του στο υπουργικό έδρανο φώναζε «Ντροπή σας. Όποιος δεν υποστηρίζει τους φτωχούς είναι αήθης. Εσείς θα φταίτε που δεν θα πάρουν τα λεφτά τους οι συνταξιούχοι».

Το σπίρτο μόλις είχε ανάψει και οδήγησε σε ένα είδος «βεντέτας» μεταξύ του Ιάσων Φωτήλα και του Υπουργού Εργασίας. Ο βουλευτής του Ποταμιού νιώθοντας θιγμένος για τις κατηγορίες που τους απέδωσε ο υπουργός, του επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς.

«Το ψέμα πλέον έχει γίνει δεύτερη φύση σας, το χρησιμοποιείτε ακόμη κι όταν δεν το χρειάζεστε. Δύο τινά υπάρχουν ή έχετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα και πρέπει να το κοιτάξετε ή αλλιώς αυτός είναι ο κος Κατρούγκαλος δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Σας εύχομαι να συμβαίνει το πρώτο, αλλά δυστυχώς νομίζω είναι το δεύτερο. Είστε ένας άνθρωπος χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό », σημείωσε σε έντονο ύφος ο βουλευτής του Ποταμιού.

«Έχω συγκεκριμένη άποψη για τον κο Φωτήλα. Αν με επαινούσε θα ανησυχούσα. Ο ψόγος του αποτελεί έπαινο για μένα κι ως τέτοιο τον αποδέχομαι», ήταν η απάντηση του Υπουργού Εργασίας σε ανάλογο ύφος. «Σας είπα και πριν. Εύχομαι να είστε άρρωστος γιατί ψεύτης εκ πεποιθήσεως είστε σίγουρα», αντέτεινε ο βουλευτής του Ποταμιού.

Πάντως ούτε οι υπόλοιποι βουλευτές δεν χαρίστηκαν στον Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Είστε εκτεθειμένος. Θα έπρεπε να απευθύνεστε χωρίς αναίδεια και με μεγαλύτερη ευλάβεια. Είχατε την αξίωση να κρατάει σε λειτουργία ο προεδρεύων τη συνεδρίαση μέχρι να αξιωθείτε με τους συμβούλους σας να φέρετε αυτά τα πονήματα», ανέφερε φανερά εκνευρισμένος ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

Για υπονόμευση των κοινοβουλευτικών κανόνων έκανε λόγο ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ζητώντας την απόσυρση των τροπολογιών και την επανακατάθεσή τους με κανονικές διαδικασίες. «Η πρακτική σας υποτιμά και τα δημοκρατικά ήθη και τη νοημοσύνη μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξίσου καυστικός ήταν και ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, σχολιάζοντας ότι τέτοιου είδους πρακτική σαν αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση δεν έχει συναντήσει ούτε σε μαθητικά συμβούλια και φοιτητικούς συλλόγους. «Έχετε κάνει επιστήμη τη βροχή τροπολογιών», υπογράμμισε.

Τα ομαδικά πυρά οδήγησαν τον Γιώργο Κατρούγκαλο να σηκώσει το γάντι και να περάσει στην αντεπίθεση. Επιχειρώντας να αποκρούσει τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης τους καταλόγισε «υποκρισία» και «δημαγωγία» στο όνομα όπως είπε της περιφρούρησης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Η ένταση που επικράτησε στην Ολομέλεια και οι βολές κατά ριπάς εναντίον της κυβέρνησης για τη νομοθετική πρακτική της, υποχρέωσε τελικά τον Υπουργό Εργασίας και τον Τρύφων Αλεξιάδη να αποσύρουν από μία τροπολογία ο καθένας. Ο κ. Κατρούγκαλος εκείνη που έδινε τη δυνατότητα χρηματοδότησης προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο, δε, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απέσυρε τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία παραχωρούσε για 40 έτη στην Περιφέρεια Αττικής δημόσια έκταση 487.393 τετραγωνικών μέτρων στον Φαληρικό Όρμο για την κατασκευή των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Οι τροπολογίες πρόκειται να κατατεθούν εκ νέου σε άλλο νομοσχέδιο.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά