Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον εκλογικό νόμο

Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή την ανάρτηση για διαβούλευση στο Opengov του νέου εκλογικού νόμου, που προβλέπει απλή αναλογική με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, ψήφο στα 17 έτη και διατήρηση του 3% ως πλαφόν για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Για «οπερέτα» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, επισημαίνοντας ότι είναι μία «λανθασμένη επιλογή, αυτήν τη στιγμή, η χώρα να μπει σε μια κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού, ακυβερνησίας και αδυναμίας να λαμβάνει ταχείες, ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία».

Η ΝΔ τονίζει ότι η απλή αναλογική εξυπηρετεί τρεις στόχους: να διασωθεί η κυβέρνηση, να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, και να ικανοποιηθεί ένα ακροατήριο σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας.

Σε ανακοίνωσή του, Το Ποτάμι τονίζει ότι «πρέπει να αποτρέψουμε το λάθος». «Η κυβερνητική πρόταση, όπως κατατέθηκε στη διαβούλευση, συνιστά θεσμικό έγκλημα και η πλήρης κατάργηση του μπόνους θα οδηγήσει τον τόπο σε ακυβερνησία και πολιτική παραλυσία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Λεβέντης από την Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι «όποιος αρνηθεί ψήφο στο νέο εκλογικό νόμο εξυπηρετεί τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για να έρθει στην εξουσία ισχυρός και ίσως αυτοδύναμος, κλέβοντας 50 έδρες από τα μικρότερα κόμματα».

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά καταθέτει πρόταση πέντε σημείων για να επιτευχθεί συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα του εκλογικού νόμου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την ψήφιση αποσπασματικών διατάξεων τα οποία δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης ευρύτερης αποδοχής και την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του πολιτειακού και θεσμικού της ρόλου.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει ότι η κυβέρνηση, εκπληρώνει σήμερα ένα ιστορικό χρέος και υλοποιεί μια πάγια θέση της αριστεράς και του προοδευτικού χώρου.
Πηγή: skai.gr