Κατατέθηκαν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις για την COSCO

Τις νομοτεχνικές βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου για την κύρωση πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού του ΟΛΠ στην COSCO κατέθεσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θόδωρος Δρίτσας.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5 αναφέρεται πλέον με τις αλλαγές που έκανε ο υπουργός ότι οι νέοι κανονισμοί που θα αφορούν στην εμπορική δραστηριότητα του ιδιωτικού πλέον ΟΛΠ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να ασκούνται με τρόπο αντίθετο από τα προβλεπόμενα στην κυρούμενη σύμβαση παραχώρησης, ενώ στο άρθρο 9 αναφέρετε ρητά πλέον στο σχέδιο νόμο ότι θα πρέπει μέσα σε 90 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής αιτήματος έγκρισης αδειών το ελληνικό δημόσιο να έχει δώσει οριστική απάντηση στον παραχωρησιούχο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση σέβεται τον παραχωρησιούχο και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και ως εκ τούτου δεν έχει καμία αντίρρηση να εξαντλήσει όλη την καλή της πίστη προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η συμφωνία».

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι οι αλλαγές που προκάλεσαν την αντίδραση του κινεζικού ομίλου δεν αποτελούν αποκλειστικά ευθύνη της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε το πρωί, αλλά και δική του ευθύνη, ενώ εξαπέλυσε επίθεση σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς που όπως είπε μετά την πρωινή του τοποθέτηση μετέδωσαν ότι το Μαξίμου «αδειάζει» τον Δρίτσα.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές τους κάλεσε «να αντισταθούν στην αθλιότητα των ΜΜΕ και μην ανεχθούν αυτή την αγυρτεία.»

«Ανύπαρκτο θέμα» χαρακτήρισε από την πλευρά της την εμπλοκή στην κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ η Όλγα Γεροβασίλη, κάνοντας μάλιστα λόγο για απόπειρα πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος και για «παιχνίδι εντυπώσεων», τη στιγμή που ο ίδιος ο κινεζικός κολοσσός αντέδρασε έντονα στις τροποποιήσεις στη σύμβαση. 

Έντονες ήταν πάντως οι επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης με τον Νίκο Δένδια από τη ΝΔ να υποστηρίζει ότι η επιστολή ομιλεί «περί απατεωνιάς» και είτε ψεύδεται η COSCO είτε η κυβέρνηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγόρησε τον κ Δρίτσα ότι αφαίρεσε διατάξεις και προσπαθεί να καλύψει λαθροχειρίες. 

Σημειώνεται ότι στη σκιά της αυστηρής επιστολής της COSCO για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Κίνα με στόχο να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και κυρίως την προσέλκυση επενδύσεων.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας