Απαίτηση Ευρωπαίων για άμεση διαδικασία διαζυγίου από τη Βρετανία μετά το Brexit

Την άμεση ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας που θα εκκινήσει τη διετή διαδικασία καθορισμού των όρων διαζυγίου μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου απαίτησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΕ από τη βρετανική κυβέρνηση.

Μετά από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο οι έξι υπουργοί δια στόματος του Γάλλου Ζαν-Μαρκ Ερό είπαν ότι είναι «επιτακτική» ανάγκη η Βρετανία να κινηθεί ώστε να αποτραπεί μία περίοδος αβεβαιότητας. «Ο κ. Κάμερον πρέπει να αναλάβει την ευθύνη», είπε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατέστησε σαφές κατά την προαναγγελία παραίτησής του το πρωί της Παρασκευής ότι την ευθύνη διαπραγμάτευσης του διαζυγίου με την ΕΕ θα πρέπει να την αναλάβει ο διάδοχός του, που θα οριστεί από το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας η Πρώτη Υπουργός Νίκολα Στέρτζιον προανήγγειλε την άμεση έναρξη επαφών με τις ευρωπαϊκές αρχές για να συζητηθεί το πώς μπορεί να προστατευθεί η συμμετοχή της Σκωτίας στην ΕΕ.

Επανέλαβε επίσης ότι το δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας «είναι στο τραπέζι», ότι θα προωθήσει σχετική νομοθεσία και ότι θα συστήσει συμβουλευτικό πάνελ ειδικών.
Στο Λονδίνο ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απέδωσε την ψήφο υπέρ του Brexit στην αίσθηση έλλειψης ισχύος μεγάλης μερίδας πολιτών και στην ανησυχία τους για τη μετανάστευση.

Ο κ. Κόρμπιν αντιμετωπίζει έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση, με βουλευτές του να διακινούν πρόταση μομφής εναντίον του.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και τις ανησυχίες για την οικονομία λόγω του Brexit, με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s να υποβαθμίζει την προοπτική πιστοληπτικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου από «σταθερή» σε «αρνητική». Ο οίκος απέδωσε την υποβάθμιση στην προοπτική παρατεταμένης αβεβαιότητας.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός - Λονδίνο