Σκληρή κριτική Βελκουλέσκου στους Ευρωπαίους για χρέος και δημοσιονομικά

Έμμεση αλλά σκληρή κριτική στις αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων για το χρέος και τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας εξαπέλυσε η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, φανερώνοντας εκ νέου τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ταμείο σχετικά με το τρίτο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, η κ. Βελκουλέσκου επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση, ουσιαστικά παρακινώντας τους Ευρωπαίους να λάβουν δράση.

Το Ταμείο σχεδιάζει να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής χρηματοδοτικής του στο ελληνικό πρόγραμμα στο επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου του έως το τέλος του έτους, και έχει καλέσει τους Ευρωπαίους να ποσοτικοποιήσουν και να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθιές παρεμβάσεις που έχουν δεχτεί να μελετήσουν το ταχύτερο δυνατό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βελκουλέσκου φέρεται να εξέφρασε την ελπίδα ότι το Ταμείο θα έχει λάβει σαφείς λεπτομέρειες για τα ευρωπαϊκά σχέδια πριν τις γερμανικές εκλογές, που θα λάβουν χώρα το αργότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Αναφερόμενη στα δημοσιονομικά μεγέθη, τόνισε πως οι στόχοι είναι υπερβολικά φιλόδοξοι για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%.

Στο πάνελ συμμετείχε και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος σημείωσε πως η επερχόμενη δεύτερη αξιολόγηση, το φθινόπωρο, θα έχει προκλήσεις.

Να μη συνεχιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% πέραν του 2018 ζήτησε από το ίδιο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2% του ΑΕΠ μετά του 2018 και την άμεση ανάληψη ποσοτικοποιημένων παρεμβάσεων για το χρέος έχει προκρίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Έκτακτο ραντεβού Τσακαλώτου με θεσμούς

Εν τω μεταξύ, έκτακτη μίνι-σύσκεψη με τους εκπροσώπους των θεσμών είχε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist που φιλοξενείται στην Αθήνα.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει στο συνέδριο, δημοσιογράφοι είδαν απροσδόκητα μέλη της ασφάλειάς του στο ξενοδοχείο όπου γίνονται οι εργασίες, και όπου νωρίτερα είχαν εμφανιστεί σε πάνελ οι επικεφαλής των κλιμακίων της τετραμερούς.

Όλες οι ενδείξεις είναι ότι ακολούθησε συνάντηση των δύο πλευρών, με άγνωστη ατζέντα.
Πηγή: skai.gr