Απόσυρση τροπολογίας διαστάσεων νόμου με fast track διαδικασίες

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην επιστολή του προέδρου της ΝΔ προς τον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία έκανε λόγο για απαράδεκτο για την κοινοβουλευτική λειτουργία του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση νομοθετεί, και η Βουλή κατέγραψε νέες θεσμικές αρρυθμίες.

Στις 22.00 το βράδυ έξι υπουργοί και δύο αναπληρωτές υπουργοί με αρμοδιότερο τον Γιάννη Μουζάλα κατέθεσαν εκπρόθεσμη τροπολογία στον αναπτυξιακό νόμο, η οποία είχε διαστάσεις νομοσχεδίου, αφού απαριθμούσε 85 σελίδες, ξεπερνώντας σε όγκο ακόμη και το νόμο στον οποίο εντάχθηκε και με στόχο να ψηφιστεί αύριο.

Το γεγονός ότι η τροπολογία έφτασε στα χέρια των κομμάτων μόλις στις 23.30 το βράδυ σε συνδυασμό με την κρισιμότητα του περιεχομένου της καθώς επιχειρείτο η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την Υπηρεσία Ασύλου, πυροδότησε άμεσα τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που έσπευσαν να στηλιτεύσουν τη νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης ζητώντας την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας.

Αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ως αρμόδιος για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ανακοίνωσε τελικώς δέκα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ότι η τροπολογία δεν θα συζητηθεί.

Της ανακοίνωσής του είχε προηγηθεί η ολιγόλεπτη απουσία του από την αίθουσα της Ολομέλειας, με σκοπό πιθανότατα να κάνει τις απαραίτητες ενδοκυβερνητικές επαφές. Η αναστολή της συζήτησης πάντως αν και ικανοποίησε την αντιπολίτευση ήγειρε και ερωτηματικά για τα πραγματικά αίτιά της πέραν των αντιδράσεων.

Η επίμαχη τροπολογία, η οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα κατατεθεί αλλά ουδείς γνώριζε το περιεχόμενό της, προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στην Υπηρεσία Ασύλου
  • δημιουργία «κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας» κυλικείων σε χώρους/υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας, που δίνονται στους κατά τόπους ΟΤΑ
  • προγραμματισμός σύναψης συμβάσεων και εκτέλεση αυτών για έργα που έχουν σχέση με την Υπηρεσία Ασύλου και την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης επίσης κατά παρέκκλιση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας και μάλιστα η νομιμοποίηση αυτών των συμβάσεων προβλέπεται πως γίνεται αναδρομικά, από 1/1/2015 και θα ισχύει έως 31/12 τρέχοντος έτους.

Η τροπολογία πάντως παραμένει αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής και τον αναπτυξιακό νόμο, απλώς αναστέλλεται προφανώς η συζήτησή της μέχρι νεωτέρας.
Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά