Κρίσιμες αποφάσεις για τουρκικές θεωρήσεις και Σένγκεν

Τις κρίσιμες συστάσεις της σχετικά με την απελευθέρωση θεωρήσεων για τούρκους πολίτες και την παράταση των έκτακτων ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ζώνης Σένγκεν θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει την άρση των θεωρήσεων εισόδου για τουρκικά διαβατήρια, επιτρέποντας σε τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν ελεύθερα στη Ζώνη Σένγκεν για έως 90 ημέρες.

Ωστόσο, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι η Κομισιόν θα προτάξει σοβαρούς αστερίσκους για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, καθώς η Άγκυρα δεν έχει ακόμα υλοποιήσει όλα τα 72 προαπαιτούμενα.

Τα κενά εντοπίζονται σε πολιτικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως η αντιτρομοκρατική νομοθεσία ή οι νομικές προστασίες που εγγυώνται την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία.

Με δεδομένο ότι η τελική απόφαση για τις θεωρήσεις θα ληφθεί στα τέλη Ιουνίου από τα κράτη-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο, οι επόμενοι δύο μήνες δεν αποκλείεται να χαρακτηριστούν πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας ώστε να βρεθεί λύση.

Πολλοί ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει προβληματισμό για τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γείτονα χώρα.

Το θέμα των θεωρήσεων μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα σταματήσει να δέχεται επαναπροωθήσεις από τα ελληνικά νησιά εάν δεν υπάρξει απελευθέρωση θεωρήσεων.

Επισημαίνεται πάντως ότι ακόμα και σε περίπτωση απελευθέρωσης των θεωρήσεων το νέο καθεστώς δεν θα επιτρέπει σε Τούρκους να εργάζονται ή να μεταναστεύουν μόνιμα στην Ε.Ε.

Πέραν του ζητήματος των θεωρήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει επίσης εάν εγκρίνει την παράταση των συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβάλει ορισμένα κράτη-μέλη μέσα στη Ζώνη Σένγκεν.

Όλες οι πληροφορίες θέλουν τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν παράταση των έκτακτων ελέγχων για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμα, έως τα μέσα Νοεμβρίου.
Πηγή: skai.gr