Τη διαπραγματευτική του γραμμή για το Eurogroup ετοιμάζει το Μαξίμου

Η διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου θα βρεθεί επί τάπητος στη σύσκεψη που θα έχει το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στενούς συνεργάτες του, σε μία προσπάθεια να κλείσει το ταχύτερο δυνατό η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εφεδρικών συγκεκριμένων μέτρων.

Τη Μεγάλη Πέμπτη ο κ. Τσίπρας είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι συμμαχίες της Ελλάδας στην Ευρώπη βρίσκονται στο πιο ισχυρό σημείο από την έναρξη της κρίσης.

Πάντως, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters εκτίμησαν ότι δεν είναι πιθανό να υπάρξει τελική συμφωνία στο Eurogoup της 9ης Μαΐου, καθώς οι διαβουλεύσεις σε πολλά ζητήματα προχωρούν αργά. Μία από τις πηγές εκτίμησε πως θα χρειαστούν βδομάδες μετά τη συνεδρίαση προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Οι πηγές του ΑΜΠΕ στάθηκαν στην υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει μέρος στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.

Σε συνέντευξή στην ιστοσελίδα Euractiv, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Γερμανοί θέλουν να δουν την Ελλάδα να βυθίζεται, όμως οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να τους εμποδίσουν».

«Η παρούσα κατάσταση είναι η επανάληψη μιας ταινίας που παρακολουθήσαμε πριν από έναν χρόνο, με τους ίδιους ηθοποιούς. Από τη μία πλευρά το ΔΝΤ, από την άλλη οι Γερμανοί καρχαρίες, του είδους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν διαστρεβλωμένα μέσα για να ανατρέψουν μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και ένα έθνος που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και απέναντι στην προσφυγική κρίση», είπε ο Πιτέλα.
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr