Τι απαντά ο Βερναρδάκης για τους διορισμούς «ημετέρων»

Μετά το σάλο, που προκάλεσε η τροπολογία του Χριστόφορου Βερναρδάκη, για διορισμούς μετακλητών υπαλλήλων στο Υπουργείο του, αλλά και το αλαλούμ που δημιουργήθηκε από την εξαιρετικά κακογραμμένη τροπολογία για το αν τελικά αυτή αφορά δύο ή τέσσερις δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επιχειρεί να ρίξει φως στην επίμαχη ρύθμιση.

Συνεργάτες του κου Βερναρδάκη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και δίνοντας τις δικές του απαντήσεις, υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις αλλά για το διορισμό ήδη απασχολούμενου προσωπικού, αποσαφηνίζοντας μάλιστα ότι αυτοί αφορούν τελικά τέσσερα άτομα και συγκεκριμένα δύο στο γραφείο τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και δύο στο αντίστοιχο γραφείο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ισχυρίζονται, δε, ότι παρότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει την τροπολογία, κάνει λόγο για δύο δημοσιογράφους με ετήσιο κόστος 63.000 ευρώ, επί της ουσίας αυτό επιμερίζεται σε τέσσερα άτομα και συνεπώς οι μηνιαίες απολαβές του δεν θα είναι 2.625 ευρώ μηνιαίως έκαστος αλλά 1.312 ευρώ.

«Επί της ουσίας η τροπολογία αποκαθιστά ένα νομικό κενό που υπήρξε μετά τη δημιουργία του υπερ-υπουργείου Εσωτερικών για τη στελέχωση των γραφείων τύπου των αναπληρωτών υπουργών, ώστε να συσταθούν και τυπικά οι θέσεις ανά αναπληρωτή υπουργό και να βαρύνει το κόστος των απασχολούμενων δημοσιογράφων στα γραφεία τύπου τον προϋπολογισμό κάθε αναπληρωτή. Μέχρι τώρα έμοιαζε να μένει όλο το υπερ-υπουργείο με δύο δημοσιογράφους. Γι’ αυτό και καταργείται η δυνατότητα που έδινε ο προηγούμενος νόμος για το διορισμό δύο επιπλέον δημοσιογράφων στο γραφείο τύπου του κου Κουρουμπλή και συστήνονται σε εμάς», σημειώνουν κύκλοι του κου Βερναρδάκη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τελικά ο διορισμός θα αφορά τρία αντί για τέσσερα άτομα και συγκεκριμένα δύο στο γραφείο τύπου του ΥΔΜΗΔ και ένα στο γραφείο του ΠΡΟ.ΠΟ.

«Οι δύο δημοσιογράφοι στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης απασχολούνται ήδη από τον Σεπτέμβριο γι’ αυτό προβλέπεται και η αναδρομική ισχύς και στο Προστασίας του Πολίτη ένα άτομο από τον Ιανουάριο. Αυτούς αφορούν οι διορισμοί κι όχι νέα πρόσωπα», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Η τροπολογία πάντως είναι γραμμένη τόσο μπερδεμένα, που ουδείς μπορούσε να πει εξ’ αρχής με πάσα βεβαιότητα ότι αφορά δύο ή τέσσερα άτομα, ενώ ερωτηματικό παραμένει γιατί η έκθεση του ΓΛΚ κοστολογεί δύο άτομα με 63.000 ευρώ ετησίως. Άλλωστε ενδεικτικό είναι το πόσες λέξεις και εξηγήσεις χρειάστηκαν από πλευράς του υπουργείου, για να ξεκαθαρίσουν το θολό τοπίο.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά