Τι είναι το PNR για το οποίο ψηφίζει το Ευρωκοινοβούλιο και τι σημαίνει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (vid)

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου? οι ΗΠΑ ζήτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων, προκειμένου να μπορούν να εντοπίσουν ευκολότερα πιθανούς τρομοκράτες. Η δημιουργία τέτοιων, για χρήση, ονομαστικών καταστάσεων επιβατών πτήσεων (PNR), βρίσκεται στην ατζέντα του ΕΚ, εδώ και χρόνια. Μετά από την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο ΕΚ και στα κράτη μέλη τον περασμένο Δεκέμβριο, το νομοσχέδιο τίθεται αύριο Πέμπτη σε ψηφοφορία στο ΕΚ και συζητάται σήμερα στην Ολομέλεια.

Η πρώτη πρόταση για τη δημιουργία ονομαστικών καταλόγων των επιβατών των αεροπορικών μεταφορών, απορρίφθηκε από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τον Απρίλιο του 2013. Το ζήτημα επέστρεψε στην ατζέντα του ΕΚ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Τον Δεκέμβριο του 2015 ΕΚ και Συμβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία.

Με τον όρο PNR, Passenger Name Record data, εννοούνται οι κατάλογοι με πληροφορίες επιβατών αεροπορικών μεταφορών και προσωπικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα οι ημερομηνίες ταξιδιών και δρομολογίων, στοιχεία επικοινωνίας και άλλα δεδομένα που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της κράτησης και του check-in.

Σύμφωνα με την οδηγία για τη δημιουργία ονομαστικών καταλόγων, οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να παρέχουν στις χώρες της ΕΕ συγκεκριμένα δεδομένα προκειμένου να βοηθήσουν τις αρμόδιες αρχές στην μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Τα δεδομένα θα διατηρούνται για πέντε χρόνια.

Το πεδίο εφαρμογής ορίζεται από τις πτήσεις προς και από προορισμούς εκτός ΕΕ, ωστόσο τα κράτη μέλη μπορούν και αυτά, εάν επιθυμούν να εφαρμόσουν την νομοθεσία, για πτήσεις εντός ΕΕ.



Η συζήτηση στην ολομέλεια μεταδίδεται απευθείας από την ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου.

Πηγή: Europarliament - skai.gr