«Τραγέλαφος» με διάταξη για απαλλαγή επενδυτών από πρόστιμα για λαθρεμπόριο!

Ένταση επικρατεί από το πρωί στην Ολομέλεια, εξαιτίας της καταιγίδας άσχετων και εκπρόθεσμων τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση σε κυρώσεις συμφωνιών αεροπορικών μεταφορών, κατά παράβαση του Συντάγματος.

Κυβέρνηση κι αρμόδιοι υπουργοί δέχτηκαν τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, που τους κατηγόρησαν για ρουσφετολογικές τροπολογίες, τακτοποιήσεις φίλων και κατάργηση κάθε διαφάνειας.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η άτακτη υποχώρηση στην οποία υποχρεώθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Δημητριάδης, Μ. Κάτσης και Α. Καραναστάσης, αποσύροντας τροπολογία την οποία είχαν καταθέσει και μέσω της οποίας απαλλάσσονταν από τυχόν πρόστιμα για λαθρεμπόριο επενδυτές, που είχαν αγοράσει μέσω αποκρατικοποιήσεων και εκκαθαρίσεων ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων μετέχει το δημόσιο, εφόσον η παράβαση δεν ήταν γνωστή τη στιγμή της μεταβίβασης των μετοχών στον εκάστοτε επενδυτή.

Η απόσυρση ήρθε μετά το σφυροκόπημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για «ύποπτη» και «φωτογραφική» τροπολογία. Ενώ έγινε και με πρωτοφανή τρόπο, αφού είχε ήδη γίνει δεκτή από τον Υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. Το επιχείρημα του ενός εκ των τριών υπογραφόντων την τροπολογία, Δ. Δημητριάδη, ήταν ότι δεν επιθυμούν να δοθεί λάθος εντύπωση από μία τυχόν λανθασμένη διατύπωση της εισηγητικής έκθεσης της τροπολογίας.

Νωρίτερα πάντως, ο Βασίλης Κεγκέρογλου
από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μεταξύ άλλων, είχε εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να αθωώσει λαθρέμπορους, ενώ ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ είχε χαρακτηρίσει την τροπολογία «κατάπτυστη», καλώντας τον κο Σπίρτζη να μην την κάνει δεκτή. «Είναι ντροπή κύριε υπουργέ να απαλλάσσετε επενδυτές από πρόστιμα λαθρεμπορίου και δεν έχετε αρμοδιότητα πάρτε το πίσω. Δεν ξέρω αν το κάνετε φωτογραφικά αλλά το εσπευσμένο γεννά ερωτήματα», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Ο Υπουργός Υποδομών, επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «βαριές και άδικες», καταλογίζοντας στη ΝΔ ειδικά ότι ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα, ενώ προσπαθώντας να κρατήσει ασφαλείς αποστάσεις υποστήριξε ότι «Δεν είναι εδώ ο αρμόδιος υπουργός, αλλά συνήθως όταν καταθέτουν συνάδελφοι τροπολογία είναι σε συνεννόηση με τον αρμόδιο υπουργό και το έχουν συζητήσει με την κοινωνία».

Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα: «στις περιπτώσεις που μετά την ολοκλήρωση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Πιστωτικών Ιδρυμάτων στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει με οποιοδήποτε ποσοστό το Δημόσιο καθώς και ΑΕ που είναι συνδεδεμένες με τα ως άνω Νομικά Πρόσωπα, στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, εξυγιάνσεων και ειδικών εκκαθαρίσεων καταλογίζονται σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνους που αναλαμβάνουν, να μην θεωρούνται συνυπεύθυνοι οι επενδυτές και συνεπώς να μην πληρώνουν τα σχετικά πρόστιμα οι ίδιοι».
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr