Κατατίθεται στη Βουλή το ν/σ για την κάλυψη του νομοθετικού κενού, προς εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Μέχρι αύριο, σύμφωνα με πληροφορίες,  και με τη διαδικασία του επείγοντος, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Με το νομοσχέδιο που σκοπό έχει να καλύψει τα κενά στην ελληνική νομοθεσία ώστε να είναι εφικτή η εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες, γίνεται η πλήρης ενσωμάτωση της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2013/32 για τις κοινές ευρωπαϊκές διαδικασίες στην χορήγηση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας στους αιτούντες αυτής (μέρος της οδηγίας είχε ενσωματωθεί με το Προεδρικό Διάταγμα 113/2013).

Πέραν των κριτηρίων που θέτει η Οδηγία δεν θα υπάρξει ειδική αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλου κράτους ως ασφαλούς τρίτης χώρας στο σώμα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι μόνον εφόσον η Ελλάδα αναγνωρίσει την Τουρκία ως τέτοια (ασφαλή τρίτη χώρα) θα είναι εφικτές οι επιστροφές προσφύγων εκεί. 

Η επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων διεθνούς προστασίας, προκειμένου να μην υπερβαίνει τις 14 ημέρες – ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα δέχεται ισχυρότατες πιέσεις – είναι μία από τις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου.
 
Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Σύσταση Αρχής Προσφυγών, Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, γενικής γραμματείας Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/32/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου "Σχετικά με τις Κοινές Διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας", διατάξεις για την εργασία αιτούντων και δικαιούχων διεθνούς προστασίας και άλλες διατάξεις» και μεταξύ άλλων προβλέπει, τέλος:

1) Τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και τη μετονομασία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, που θα υπάγεται στη συγκεκριμένη γραμματεία, σε Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ). 

2)Την μετονομασία της υφιστάμενης γενικής γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του ίδιου υπουργείου  σε γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ