Γεννηματά : Ναι στην εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ - Καταργήστε με ένα νόμο και ένα άρθρο τις 13 διατάξεις που αναφέρατε

Κριτική άσκησε προς την Κυβέρνηση η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κα. Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας πως η χώρα δεν έχει μόνο Capital Controls αλλά και Justice Controls.

Αναλυτικά η κυρία Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της σημειώνοντας: «Ο κύριος Πρωθυπουργός για άλλη μία φορά είναι εκτός της αίθουσας την ώρα που μιλούν οι αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός για 13 λεπτά έκανε διαπιστώσεις σαν κόμμα της αντιπολίτευσης. Μίας και δεν καταφέρατε να ακυρώσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο, αύριο το πρωί ακυρώστε τις 13 ρυθμίσεις που αναφέρατε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Κυβέρνηση είστε σας προκαλώ» σημείωσε η κυρία Γεννηματά.

«Σήμερα αυτά που ακούστηκαν απέχουν πολύ από αυτά που ο ελληνικός λαός περίμενε να ακούσει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να ξέρει. Τα λάθη όλων μας, τις ευθύνες τις παραλήψεις. Θα στηρίξουμε την πρότασή σας για εξεταστική για τα δάνεια όλων των κομμάτων και των μέσων. Γιατί δεν τολμάτε να πείτε ναι για την εξεταστική από το 2002 έως σήμερα;

Δεν μας αγγίζουν οι αναφορές σας για τα οικονομικά των κομμάτων καθώς εμείς είμαστε αυτοί που έδωσαν στη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Περιορίσαμε τις λειτουργικές μας δαπάνες κατά 96%. Όποιος έχει παραβεί τους νόμους και έχει βλάψει τον ελληνικό να πληρώσει. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί άλλοθι για τις παρεμβάσεις σας στη δικαιοσύνη.

Η σημερινή συζήτηση είναι αντιπερισπασμός και προσπάθεια στιγματισμού των αντιπάλων. Είναι μία πρωτοβουλία διχαστική και πολωτική. Στέλνετε τη μπάλα στην εξέδρα. Είμαστε μία χώρα που βιώνει όχι μόνο Capital Controls αλλά και Justice Controls. Δεν είχατε ποτέ το ηθικό πλεονέκτημα για να το έχετε χάσει σήμερα. Είχατε πει πως είστε η κάθε λέξη του συντάγματος αλλά είστε κάθε λέξη των ψεμάτων που έχετε πει» υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν είστε ούτε μπορείτε να υποδυθείτε τον αρχάγγελο της κάθαρσης κ. Τσίπρα. Μέσα στους μήνες διακυβέρνησής σας φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός», συνέχισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Έκανε λόγο για «δήθεν μάχη εναντίον της διαφθοράς και της διαπλοκής» και διερωτήθηκε για ποια ανεξαρτησία κόπτεται η κυβέρνηση, την οποία εγκάλεσε για εμπλοκή στις δικαστικές υποθέσεις κάτι που δεν επιτρέπεται σε καμία κυβέρνηση.

«Με ποιο δικαίωμα παρίσταται ο υπουργός στην διάσκεψη των δικαστών και αρνείται να αποχωρήσει όταν του ζητείται;» διερωτήθηκε περαιτέρω η Φ. Γεννηματά.

Καμία κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να διακρίνει τους δικαστές σε κατηγορίες, πρόθυμους , απείθαρχους κλπ συνέχισε ενώ – αναφερόμενη στον πρωθυπουργό – τον κάλεσε να προσέξει στο ζήτημα αυτό γιατί υπέπεσε στο ίδιο σφάλμα - όπως η ίδια είπε - κατά την διάρκεια της ομιλία του.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της διάκρισης των εξουσιών  και στο κατά πόσον εφαρμόζεται στη χώρα ενώ επισήμανε ειδικά την απαντητική της επιστολή προς τη Β. Θάνου και επανέλαβε από βήματος Βουλής την πλήρη αντίθεσή της στην κατάθεση μήνυσης από την πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου κατά του καθηγητή Τσακιράκη.

«Ο λαός απαιτεί να σπάει το απόστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής και να κλείσει κάθε είδους παράθυρο. Ζητάμε να γίνουν δομικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ώστε να περιοριστεί η ισχύς της εκτελεστικής εξουσίας. Η χώρα χρειάζεται κανόνες που να τηρούνται και όχι κανόνες που κάποιοι θα ράβουν κανόνες στα μέτρα τους. Σήμερα πρέπει να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί καταψηφίσατε όλα τα μέτρα ενάντια στη διαφθορά και διαπλοκή που το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μόνο του τη διετία 2010-2011» υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά.

«Η χώρα έχει ζήσει πρόσφατα τέτοιους ψευτο-παληκαρισμούς μόνο που τότε τα σενάρια ξεκινούσαν στον Μπαϊρακτάρη ενώ τώρα στο Κολωνάκι. Σήμερα κύριοι με τη διαφθορά θα κάνετε ότι και με το μνημόνιο, θα σκίσετε απλά τη γάτα.

Είναι φανερό ότι δεν μπορείτε να οδηγήσετε με ασφάλεια εκτός κρίσης κατανοείστε το και παραιτηθείτε πριν να είναι αργά. Το συμφέρον της χώρας βρίσκεται στη συνεννόηση και αυτή η Βουλή οφείλει να δώσει τη λύση» κατέληξε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.



Πηγή: skai.gr