Μέρκελ: Θα καταστρέψουμε το μοντέλο δράσης των διακινητών

Πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της «πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης» χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, την κοινή απόφαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής, εκτιμώντας πως η «Ευρώπη θα τα καταφέρει»

Σύμφωνα με την κα. Μέρκελ, η συμφωνία θα βοηθήσει τόσο στον έλεγχο των προσφυγικών ροών όσο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών. 

Η Άνγκελα Μέρκελη εκτίμησε πως η συμφωνία με την Τουρκία θα «μειώσει σημαντικά» την παράνομη διακίνηση ανθρώπων: « σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταστρέψουμε το μοντέλο πάνω στο οποίο βασίζεται η δράση των διακινητών», υπογράμμισε.

Η καγκελάριος αναγνώρισε πως υπάρχουν ακόμη τεχνικές λεπτομέρειες και ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, αλλά «αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από το βάρος της σημερινής συμφωνίας (...) Το ότι τα 28 μέλη της Ένωσης σε συνεργασία με την Τουρκία συμφώνησαν να δράσουν είναι ένα πάρα πολύ καλό δείγμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βάσει της νέας συμφωνίας, όλοι οι μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Κατά την διαδικασία επανεισδοχής θα τηρούνται όλες οι συνθήκες του διεθνούς δικαίου και όσοι επιστρέφουν θα δοθεί η δυνατότητα να εγκατασταθούν σε χώρες γειτονικές της Συρίας, που με την σειρά τους θα ενισχυθούν για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της φιλοξενίας. Σε αυτό το σημείο, η καγκελάριος επανέλαβε ότι και η Ελλάδα θα ενισχυθεί με πόρους για να υποστηρίξει τους αυξανόμενους αριθμούς των προσφύγων. 

Για κάθε μετανάστη που επιστρέφει στην Τουρκία, ένας Σύριος που θα πληροί τις προϋποθέσεις θα έχει δικαίωμα μεταγκατάστασης και διαμονής στην Ευρώπη.

Η συμφωνία θα ισχύσει από την 20η Μαρτίου του 2016 και όσοι άνθρωποι καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά χωρίς να συντρέχει βάσιμος λόγο να υποβάλλουν αίτηση ασύλου, θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία.

Η κα. Μέρκελ υπογράμμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να κλείσει κάθε άλλη οδό παράνομης εισδοχής στην Ευρώπη, τονίζοντας πως όταν το φαινόμενο ελαχιστοποιηθεί, θα εφαρμοστεί ο μηχανισμός εθελοντικής εγκατάστασης των προσφύγων στα κράτη της Ευρώπης.

Για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκος πολίτες, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι θα πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διεργασίες.

Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας