Τουσκ: Ευχαριστώ τις χώρες της Βαλκανικής Οδού που εφάρμοσαν μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ

"Φωτιές" για την κυβέρνηση ανάβουν δύο σημερινές αναρτήσεις στο twitter του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ:

«Οι παράτυπες ροές μεταναστών δια της Οδού των Βαλκανίων τελείωσαν. Δεν είναι ζήτημα μονομερών ενεργειών αλλά κοινής απόφασης των 28 της Ευρώπης» δηλώνει και προσθέτει:

«Ευχαριστώ τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εφάρμοσαν μέρος της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης». 

Με δεδομένο ότι τα σύνορα έχουν κλείσει κατά μήκος της Διαδρομής, δεν μπορεί κανείς παρά να ερμηνεύσει το "ευχαριστώ" του προέδρου του ΕΣ ως κι ένα ευχαριστώ προς τις χώρες που απέκλεισαν την πρόσβαση μεταναστών -αλλά μαζί με αυτούς και προσφύγων- στα εδάφη τους, εγκλωβίζοντάς τους στην Ελλάδα. Εξάλλου ο πρόεδρος του ΕΣ κάνει λόγο για κοινή απόφαση των 28 τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερών ενεργειών».

Ο Ντόναλντ Τουσκ αναφέρεται αφενός μεν σε "παράτυπες" διαδρομές αφετέρου σε "μερική εφαρμογή" της ολοκληρωμένης στρατηγικής που διαμορφώθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη Σύνοδο της 17 - 18 Μαρτίου.

Το ίδιο το κείμενο συμπερασμάτων της 7ης Μαρτίου πάντως φαίνεται να "δικαιώνει" την ερμηνεία αυτή καθώς ρητά αναφέρεται εκεί μεταξύ άλλων ότι:

«Αποφασίστηκε  από τους Εθνικούς Ηγέτες ότι απαιτούνται τολμηρές κινήσεις προκειμένου να αποκοπούν οι δίοδοι παράνομης διακίνησης, να διαλυθεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών, να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα και να λήξει η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Πρέπει να σπάσουμε τον σύνδεσμο ανάμεσα στο να παίρνει κανείς μία βάρκα και να αποκτά εγκατάσταση στην Ευρώπη».

Και κατωτέρω:

«2. Οι Εθνικοί Ηγέτες περαιτέρω υπενθύμισαν ότι το ΕΣ, στη Σύνοδο της 18-19 Φεβρουαρίου, αποφάσισε επαναφορά στην κατάσταση όπου όλα τα Μέλη της Ζώνης Σένγκεν εφαρμόζουν πλήρως τον Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των  θαλάσσιων συνόρων και να εγκαταλείψουν την προσέγγιση της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave through). Οι παράτυπες ροές μεταναστών δια της Οδού των Βαλκανίων τελείωσαν.».

Αλλά και:

«3.στ. συνέχιση της στενής συνεργασίας με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που είναι εκτός ΕΕ και παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας».

Πηγή: skai.gr