Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών: Αποχώρησε ο Κουτσούμπας - Εξετάζουν το κοινό ανακοινωθέν οι υπόλοιποι (upd 3)

Αποχώρησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας - λίγο μετά τις 17:15 - από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών,  η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε όπως είπε, ενώ ο ίδιος δεν βρίσκει κανέναν λόγο να παραμείνει στη συνεδρίαση, καθώς: 

«Το Συμβούλιο δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες στη ρίζα του προβλήματος ούτε προσφέρει λύσεις για ανακούφιση των πολιτών ούτε αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τον εγκλωβισμό των προσφύγων - μεταναστών που τις πληρώνει ο ίδιος ο λαός και η χώρα» όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ δεν συναινεί με τα διάφορα παζάρια και αλισβερίσια της κυβέρνησης με την ΕΕ και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη σε αρκετά ζητήματα των άλλων αστικών κομμάτων».

Αυτήν την ώρα - ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας -  ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης επεξεργάζονται το κείμενο κοινής ανακοίνωσης, που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει κλίμα συναίνεσης στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα αλλά και αρκετοί αστερίσκοι από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης. Πάντως - κατά τις ίδιες πληροφορίες - ούτε ο Β. Λεβέντης - που παραμένει στην αίθουσα - θα συνυπογράψει το κοινό ανακοινωθέν.

Εξάλλου πηγές της ΝΔ σημειώνουν ότι στη σύσκεψη υπήρξε κλίμα σύγκλισης καθώς, όπως αναφέρουν, ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε αρκετές από τις πάγιες θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε μεταξύ άλλων την ανάγκη λειτουργίας κλειστού τύπου προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, τον αυστηρό και αποτελεσματικό διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και μεταναστών καθώς και την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει στους πολιτικούς αρχηγούς κατά την έναρξη της συνεδρίασης ότι δεν μπορεί να κάνει τέτοιο διαχωρισμό.

Σε ό,τι αφορά στο κοινό ανακοινωθέν, η κ. Γεννηματά, υποστηρίζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι «η εθνική γραμμή για να έχει αποτελέσματα χρειάζεται μία ισχυρή και ικανή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Και την προηγούμενη φορά βγήκε ανακοίνωση, αλλά η κυβέρνηση δεν την υλοποίησε κατ ελάχιστον», ενώ επιθυμεί να συμπεριληφθεί κάποια σχετική διατύπωση στο κείμενο.

Η αρχική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η εξέλιξη του προσφυγικού - μεταναστευτικού στη χώρα μας δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο, με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και τον εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται, δήλωσε κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Προσέθεσε ότι κατέθεσε τις προτάσεις του ΚΚΕ  περί διαχείρισης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών αλλά και για την ανακούφιση του λαού, όπως είπε. 

Δεν μπορεί να δώσει κανείς διαβεβαιώσεις για τις συμφωνίες με το ΝΑΤΟ και την Τουρκία. Όλα τα αλλά είναι ευχολόγια, τόνισε ο ΓΓ ερωτηθείς σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

«Οδηγούν στην έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε συγκυριαρχίες και Γκριζάρισμα ζωνών», εκτίμησε, σημειώνοντας ότι οι θέσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό είναι γνωστές και επαναλαμβάνοντας το αίτημα «να πάρει η κυβέρνηση την υπογραφή της πίσω» από τη συμφωνία για εμπλοκή του ΝΑΤΟ. 

Ερωτηθείς για το αν ο  Β. Λεβέντης έθεσε όντως ζήτημα οικουμενικής, θέτοντας και βέτο για τη συμφωνία του στο Συμβούλιο, ο κ. Κουτσούμπας έκανε λόγο για πάγια τακτική Λεβέντη:

«Ανά μία πρόταση πετάει και μία οικουμενική, αυτό είναι γνωστό», δήλωσε χαρακτηριστικά. 










Πηγή: skai.gr