ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Σε εξέλιξη το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών: Ο διαχωρισμός προσφύγων - μεταναστών στο επίκεντρο (upd 2)

Μόνο θέμα παρέμεινε το προσφυγικό - Αισιοδοξία για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από τον ΠτΔ - Πρόταση Μητσοτάκη (και) για κλειστά κέντρα κράτησης - Πρόταση Λεβέντη να συζητηθεί και το θέμα συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης - Τι είπε η Γεννηματά για κυβέρνηση εθνικής ευθύνης - Υπερυπουργό συντονιστή και πλωτά hotspot ζητά ο Θεοδωράκης, που κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση - Θα πρέπει να στέλνονται οι μετανάστες απευθείας στη χώρα προορισμού τους και να μην περνούν μέσα από τη χώρα, επισήμανε ο Κουτσούμπας - Τσίπρας σε Γεννηματά: Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις υπουργών για 100 - 150.000 εγκλωβισμένους μετάναστες

 
Σε αναζήτηση κοινής γραμμής στο προσφυγικό βρίσκονται οι Πολιτικοί Αρχηγοί που συνεδριάζουν από τις 12 στο Προεδρικό Μέγαρο ενόψει της Συνοδού Κορυφής ΕΕ –Τουρκίας  τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μόνο θέμα της συνεδρίασης παρέμεινε το προσφυγικό, καθώς αν και τέθηκε ζήτημα συζήτησης και άλλων θεμάτων, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων να φέρνει στο τραπέζι την πάγια θέση του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης, οι λοιποί πολιτικοί αρχηγοί δεν υπερψήφισαν την πρότασή του.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον Βασίλη Λεβέντη να τονίζει ότι σήμερα το βράδυ πρέπει να κλείσει το θέμα της οικουμενικής και να προκύψει άλλος πρωθυπουργός. Και την Φώφη Γεννηματά να του απαντά ότι την ώρα που η χώρα πάει στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα, δεν μπορούμε να τορπιλίσουμε τη συζήτηση επί του μείζονος θέματος που είναι το προσφυγικό.  

Είναι σαφής και διαρκής η ανάγκη να πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ευθύνης αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε τέτοια ζητήματα τώρα επειδή κάποιοι επιμένουν σε οικουμενική, είπε, ενώ πριν την έναρξη του Συμβουλίου πληροφορίες ήθελαν την Φ. Γεννηματά να διευκρινίζει ότι θα παραμείνει στο τραπέζι ακόμη και αν δεν τεθεί το ζήτημα της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ευθύνης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε εκ νέου τις βασικές θέσεις της Προεδρίας, δηλαδή ότι λύση πρέπει να βρεθεί βάσει του ευρωπαϊκού Δικαίου καθώς και ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά από την ΕΕ με εφαρμογή των κανόνων από όλους. 

Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ότι το σημερινό συμβούλιο θα λήξει με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, ότι θα υπάρξει δηλαδή συμφωνία μεταξύ των Πολιτικών Αρχηγών, βασιζόμενος όπως σημείωσε στην καλή βάση που δημιουργήθηκε κατά το προηγούμενο Συμβούλιο.

Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί  πλαίσιο συνεννόησης έχει ήδη φανεί καθώς ο πρωθυπουργός έκανε την πρώτη κίνηση ενημερώνοντας τους πολιτικούς αρχηγούς για το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, παρέχοντας φάκελο με πλήρη στοιχεία, ο οποίος ενδεικτικά περιέχει αριθμούς προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, πληροφορίες για τις υποδομές, υπάρχουσες και σχεδιαζόμενες κλπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε θέμα δημιουργίας και κλειστών κέντρων κράτησης για τους οικονομικούς μετανάστες, μία από τις πάγιες θέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο πακέτου μέτρων με το οποίο προσήλθε στο Συμβούλιο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μέχρις στιγμής η κυβέρνηση προχωρά με ό,τι επιβάλλει η Συνθήκη της Γενεύης και η συμφωνία επανεισδοχής με την Τουρκία, δυνάμει της οποίας οι παράτυποι μετανάστες πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. 

Το προσφυγικό είναι θέμα εθνικής σημασίας τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο οποίος αναμένει να γυρίσει ο πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής με απτά αποτελέσματα.

Ο Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επιφυλάξεις, ενδεικτικά ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στην προοπτική άσκησης βέτο, καθώς εκτιμά ότι μία τέτοια ενέργεια θα βλάψει τη χώρα αντί να την ωφελήσει.

Εξάλλου επισήμανε την πάγια θέση του ότι συμψηφισμός του μεταναστευτικού με την αξιολόγηση δεν πρέπει να γίνει, διότι η χώρα πιθανώς να βγει ηττημένη. 

Τόνισε δε ότι η ΝΔ δεν δίνει καμία λευκή επιταγή στον Αλέξη Τσίπρα.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις της παράταξης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των νησιών που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.

Σύμφωνα με πηγές του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η κ. Γεννηματά του είπε ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με τη επιστροφή των παράτυπων, τον διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου» - που είχε ζητήσει νωρίτερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Φέρεται επίσης να είπε στον πρωθυπουργό ότι πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για τον αριθμό των προσφύγων που θα μείνει στην Ελλάδα και αναφέρθηκε τις δηλώσεις υπουργών που μιλούν για 100.000 ή 150.000.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε κατά τις ίδιες πληροφορίες ότι οι δηλώσεις των υπουργών παρερμηνεύτηκαν.

Να πει ότι ήταν λάθος κι όχι ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των υπουργών που έκαναν λόγο για 50-100-150 χιλιάδες πρόσφυγες, ζήτησε εν συνεχεία η Φώφη Γεννηματά από τον πρωθυπουργό, όπως υποστηρίζουν πηγές της Χ. Τρικούπη, προσθέτοντας: «Δεν μπορεί να σχεδιάσει τίποτα η κυβέρνηση; Δεν έχετε σχέδιο και αποφασιστικότητα για να μην εγκλωβιστούν εδώ οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Δείτε τι γίνεται στη πλατεία Βικτωρίας. Αυτή είναι η αλληλεγγύη;»

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε ότι  θα έπρεπε να γίνεται απευθείας μετάβαση των προσφύγων στις χώρες προορισμού, καθώς θεωρεί ότι δεν θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να περνούν μέσα από την Ελλάδα για να φθάσουν πχ στην Ολλανδία, όπως είπε.

Εξέφρασε άλλωστε την αντίθεση του κόμματος στη συμμετοχή – εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τη δέσμη 10 προτάσεων του Ποταμιού, όπου κύρια θέση έχει η σύσταση του συντονιστικού οργάνου με υπερυπουργό συντονιστή, χωρίς να προτείνει συγκεκριμένο όνομα,  η ενίσχυση των μέτρων φύλαξης των χώρων όπου συγκεντρώνονται πρόσφυγες – μετανάστες αλλά και η δημιουργία πλωτών hotspots. Ενώ επισήμανε ότι πρέπει να ασκηθεί κάθε δυνατή μορφή πίεσης στην Τουρκία. Ζήτησε περαιτέρω να δημιουργηθούν ειδικές δομές για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών αλλά και τα ασυνόδευτα παιδιά. Όπως εξήγησε, σκοπός είναι να μην φροντίζουν μόνο για τη σίτιση , τη φροντίδα και τη διαμονή τους, αλλά να περιλαμβάνουν την εκπαίδευσή τους και την κοινωνική τους ένταξη.

Κατά τις ίδιες πηγές ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε σαφή διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σημερινή κατάσταση.
 
Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Ο Τσίπρας να ζητήσει ο ίδιος Εξεταστική για Novartis
«Σκευωρία κατά της δημοκρατίας» χαρακτήρισε την υπόθεση ενοχοποίησης πολιτικών προσώπων με αφορμή τη...
16.09.2019, 20:42
Τσακαλώτος: Θα ήμουν αφελής αν δε φοβόμουν μόλυνση από την πασοκοποίηση
«Δεν υπήρχε λόγος διαπραγμάτευσης για μείωση των πλεονασμάτων» παρατηρεί εξάλλου ο τέως υπουργός Οικονομικών
16.09.2019, 19:29
Μητσοτάκης: Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας
Όπως σημειώνει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στο twitter με το ελληνικό αίτημα προς το Ταμείο η κυβέρνηση...
16.09.2019, 19:18
Στις 24 Σεπτεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ. Την επομένη με Ερντογάν
Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.
16.09.2019, 19:13
Δένδιας: Η Τουρκία δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση
Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τις συνέπειες του Brexit, το προσφυγικό και την στάση της Τουρκίας στην...
16.09.2019, 17:05
Στην Βουλή η δικογραφία για την Novartis
Η δικογραφία των εισαγγελικών λειτουργών για εξωθεσμικές παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis έφτασε στην...
16.09.2019, 16:38
Βούτσης σε ΣΚΑΪ: Με ικανοποίηση θα δεχθούμε εξεταστική για Νovartis
Με ικανοποίηση θα δεχθούμε αν υπάρχει πρωτοβουλία από την κυβέρνηση να γίνει οποιαδήποτε επιτροπή στη Βουλή...
16.09.2019, 13:52
Βαρουφάκης σε ΣΚΑΪ:Νόμιμες οι ηχογραφήσεις.Η πρόσκληση σε Μητσοτάκη- Τσίπρα
Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα αλλά και σε όσους τον κατηγορούν σχετικά με όσα υποστηρίζει στο βιβλίο του, που...
16.09.2019, 11:15
Μήνυση κατά της Τουλουπάκη κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος για την Novartis
Ο πρώην υπουργός έχει διαμηνύσει πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την βουλευτική ασυλία του ώστε να...
16.09.2019, 10:26
Novartis: Ανοικτό ενδεχόμενο Εξεταστικής Επιτροπής από κυβερνητικά στελέχη
Την Τετάρτη θα ανακοινωθεί στη Βουλή η δικογραφία των εισαγγελικών λειτουργών για τις εξωθερμικές...
16.09.2019, 09:15

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.