Αν η Τουρκία περιορίσει κάτω από 1000 / ημέρα τους μετανάστες, η ΕΕ θα παίρνει απευθείας πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει την Άγκυρα να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης σε λιγότερους από 1000 ημερησίως, με αντάλλαγμα να παίρνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, δηλώνουν  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος πίεσε για τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες ενώ προηγούνται ημέρες έντονων διπλωματικών διεργασιών με την Άγκυρα προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία της 29ης Νοεμβρίου που στόχευε στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

«Δεν υπάρχει καμία καλή εναλλακτική αντί της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πριν από την αυριανή του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία, ο κύριος προορισμός των μεταναστών, αναμένει να περιορισθούν οι ημερήσιες ροές σε τριψήφια  - από τα τετραψήφια - νούμερα προκειμένου να αρχίσει να παίρνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για μετεγκατάσταση. Ενώ και τρίτος αξιωματούχος, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιβεβαίωσε ότι οι Γερμανοί είναι "έτοιμοι να κάνουν κίνηση", σε μία τέτοια περίπτωση. 

Η μετεγκατάσταση θα βοηθούσε να διαμηνυθεί στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ότι υπάρχει ένας δρόμος για την Ευρώπη που αν τον επιλέξουν δεν θα κινδυνεύουν με πνιγμό στη θάλασσα ή εγκλωβισμό στα σύνορα που κλείνουν, δήλωσε άλλος αξιωματούχος της ΕΕ στο διεθνές πρακτορείο.

Σε αντάλλαγμα για μεγαλύτερη βοήθεια από την Τουρκία, οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες να επιταχύνουν τις ενταξιακές συζητήσεις αλλά και το ζήτημα της απελευθέρωσης της βίζας για Τούρκους ταξιδιώτες σε χώρες της Ευρώπης.
Πηγή: skai.gr