Μητσοτάκης: Στο προσφυγικό θα δοκιμαστούν οι αξίες της ΕΕ

«Στο προσφυγικό θα δοκιμαστούν οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραβρέθηκε σήμερα Παρασκευή στην παρουσίαση του βιβλίου του Γκι Φέρχοφσταντ προέδρου της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τίτλο: «Η ασθένεια της Ευρώπης και η αναγέννηση του ευρωπαϊκού ιδανικού».

Όπως επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι απολύτως κρίσιμες για το αν η Ευρώπη συνολικά μπορεί να αντιμετωπίσει, μέσα από τη συλλογική της ταυτότητα, μια κρίση που τελικά αφορά συνολικά όλη την Ευρώπη.

Αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να υποθέσουμε ότι η προβληματική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (...) μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη μη υλοποίηση απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, τις οποίες πρέπει και μπορούν τα κράτη - μέλη να προωθούν σε εθνικό επίπεδο.»

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι ένα σύνθετο ζήτημα, χρειάζεται εθνική αντιμετώπιση και χρειάζεται ταυτόχρονα ευρωπαϊκή αντιμετώπιση. «Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε εμείς να κρυβόμαστε πίσω από τις ευθύνες, που έχουμε ως ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της Ευρώπης, εθνικά κυρίαρχο και να μετακυλύουμε ευθύνες που αναντίρρητα έχει η Ευρώπη, στην Ευρώπη σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι της αναλογούν». «Η αντιμετώπιση, με άλλα λόγια του προβλήματος πρέπει να είναι και εθνική αλλά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκή» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Έχω πει πολλές φορές -το επαναλαμβάνω και εδώ σήμερα- ότι τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν και στη χώρα μας και στην Ευρώπη ήταν αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών και μόνο η πολιτική θα τα λύσει. Μην περιμένουμε ότι υπάρχουν άλλες μαγικές λύσεις, οι οποίες θα έρθουν από τον ουρανό. Θα τα λύσει όμως τα προβλήματα η πολιτική, μόνο όταν αυτή εκφράζεται μέσα από πολιτικούς, οι οποίοι έχουν άποψη και με τους οποίος μπορεί να ξέρουν οι πολίτες αν συμφωνούν ή αν διαφωνούν» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βολές για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε βολές και κατά των κυβερνητικών παρεμβάσεων στις ανεξάρτητες αρχές.

«Είχα την ευκαιρία και στο Κοινοβούλιο να επισημάνω ότι, δυστυχώς, τους τελευταίους μήνες, γινόμαστε μάρτυρες από πλευράς Κυβέρνησης, μιας πολιτικής, η οποία δυστυχώς με τον τρόπο της αμφισβητεί κάποιες από τις σταθερές του συνταγματικού μας πολιτεύματος. Ειδικά ως προς την αμφισβήτηση του τρόπου λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών τις παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται στη Δικαιοσύνη, στα Σώματα Ασφαλείας, στις Ένοπλες Δυνάμεις» τόνισε.

«Θέλω να επαναλάβω - και με αυτή την ευκαιρία - ότι αυτός ο δρόμος είναι ένας ολισθηρός δρόμος. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτές τις πρακτικές να συνδεθούν με ένα τοξικό υπόστρωμα ευρωσκεπτικισμού, το οποίο αναπτύσσεται και στην Ελλάδα. Διότι, σε αυτή την περίπτωση, οι πολιτικές προεκτάσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας ότι ο ευρωαρνητισμός ή ο πολύ έντονος ευρωσκεπτικισμός, συνοδεύεται στον πυρήνα τους με την αμφισβήτηση των βασικών αξιών που διαπνέουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Των βασικών αξιών του Κράτους δικαίου. Και ότι αυτή η αμφισβήτηση αυτών των αξιών δεν έχει κατ’ ανάγκη ιδεολογικό χρώμα». «Μπορεί να προέλθει από τη δεξιά ή από την άκρα δεξιά. Μπορεί, με την ίδια άνεση, να προέλθει από την αριστερά και από την άκρα αριστερά» δήλωσε με σημασία.

Ο Γκι Φέρχοφσταντ στον ΣΚΑΪ

«Υπάρχει, πολύ φοβάμαι, μια τάση στην Ευρώπη για τον έλεγχο των media», δήλωσε στο μεταξύ σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Γκι Φέρχοφσταντ, εκφράζοντας την ανησυχία του για το πρόσφατο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις άδειες των καναλιών.
Πηγή: skai.gr