Κατηγορηματικά αντίθετος στο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων ο Γιούνκερ

Κατηγορηματικά αντίθετος στο κλείσιμο των ελληνικών συνόρων εμφανίζεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη Βild, διαμηνύοντας ότι «δεν θα ήταν ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η ΕΕ να συνεργαστεί με τρίτες χώρες προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους».

«Υποστηρίζουμε την ασφάλεια των συνόρων και των δύο πλευρών - της Ελλάδας και της ‘Μακεδονίας’. Θα επιτύχουμε μόνο εάν συνεργαστούμε στενότερα και με καλύτερη συνεργασία και αν δεν διαρρήξουμε την εμπιστοσύνη» δηλώνει χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη Σένγκεν και επομένως την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών» προειδοποιεί.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι για τη λύση στην προσφυγική κρίση θα χρειαστεί να καταβληθούν κοινές προσπάθειες, όπως ακριβώς συνέβη και με την κρίση χρέους.

«Ναι, θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τα μέτρα που αποφασίσαμε στην Ευρώπη τις περασμένες εβδομάδες και μήνες να είναι αποτελεσματικά. Αλλά τώρα στην Ελλάδα, δακτυλοσκοπούνται εννέα στα δέκα άτομα που ζητούν άσυλο. Το Σεπτέμβριο ήταν 8%» τονίζει.

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «λόγω σημαντικών αποφάσεων από την τουρκική κυβέρνηση, μπορούμε να δούμε μείωση του αριθμού προσφύγων: Σύμφωνα με τη Frontex, 7.000 πρόσφυγες έρχονταν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία τον Οκτώβριο, ενώ το Δεκέμβριο ήταν 3.500. Τώρα είναι 2.000 άνθρωποι. Επιτέλους βλέπουμε τα πρώτα δείγματα προόδου».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παράσχει και αμέριστη πολιτική στήριξη και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις για την πολιτική της στο προσφυγικό στη χώρα, δηλώνοντας ότι η ιστορία θα την δικαιώσει για τις επιλογές της όπως δικαίωσε και τον Χέλμουτ Κολ σε ό,τι αφορά την πολιτική του για την επανένωση των δύο Γερμανιών.

Εμφανίζεται δε πεπεισμένος ότι «η Άνγκελα Μέρκελ θα μείνει στην εξουσία περισσότερο από τους σημερινούς επικριτές της. Η ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό την οποία υποστηρίζουμε αυτή και εγώ θα είναι επιτυχής».

Όσον αφορά την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα παραμείνει τελικά στην Ένωση. «Χρειαζόμαστε τη Μεγάλη Βρετανία στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια και οι Βρετανοί χρειάζονται την ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος, σταθερός στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν πρέπει θα θεωρείται δεδομένος» ξεκαθαρίζουν στο μεταξύ στενοί συνεργάτες του ενόψει των συναντήσεων που θα έχει σήμερα Τετάρτη και αύριο επαφές, και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για το προσφυγικό και τις διαπραγματεύσεις. Aνάλογο μήνυμα είχε εκπέμψει και τη Δευτέρα κατά της συνάντησή του με τους 28 πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ.  

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της Κομισιόν σε λίγο, ενώ η ατζέντα των συναντήσεων του θα κορυφωθεί με τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Πηγή: skai.gr