Κλείσιμο

Την ιδέα περίφραξης της Ελλάδας εκτός Σέγκεν επαναφέρουν οι δυνάμεις του Βίζεγκραντ

Την πρόταση για σφράγισμα των συνόρων της Ελλάδας με άλλες βαλκανικές χώρες ώστε οι προσφυγικές ροές να παγιδευτούν στη χώρα μας, επαναφέρουν στο τραπέζι οι ηγέτες τεσσάρων κρατών ανατολικοευρωπαϊκών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (η γνωστή Ομάδα του Βίζεγκραντ ή V4), τη στιγμή που η Αθήνα αναζητά συλλογική λύση.

Όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μπούχοσλαβ Σόμποτκα, τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είναι έτοιμα να βοηθήσουν βαλκανικές χώρες να σφραγίσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα, και θα εξετάσουν τα επίμαχα σχέδια κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής της Ομάδας του Βίζεγκραντ που θα φιλοξενηθεί στην Πράγα τη Δευτέρα.

Πέραν των τεσσάρων μελών της Ομάδας του Βίζεγκραντ – Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία – στη σύνοδο θα λάβουν μέρος εκτάκτως και οι ηγέτες της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, οι οποίες συνορεύουν με την Ελλάδα.

Ο κ. Σόμποτκα τόνισε στο Reuters ότι οι Τέσσερις του Βίζεγκραντ «κατανοούν πόσο σημαντικό είναι [...] να επιδειχτεί αλληλεγγύη με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και να τις βοηθήσουν στην υπεράσπιση των συνόρων τους».

«Ήδη αστυνομικοί από τις χώρες του V4 βοηθούν στα σύνορα της [ΠΓΔΜ]» και «είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε την βοήθειά μας εάν χρειαστεί», προσέθεσε με νόημα.

Ο τσέχος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η λήψη περισσότερων μέτρων στα Βαλκάνια είναι απαραίτητη καθώς η συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία δεν έχει φέρει να επιθυμητά αποτελέσματα. «Η σημερινή κατάσταση, με έως 3.000 ανθρώπους να φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, σίγουρα δεν είναι αυτό που είχαμε στο μυαλό μας», είπε, παραδεχόμενος όμως ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη πολιτική για την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών που δρουν στα τουρκικά παράλια.

Το μήνυμα Σόμποτκα ήλθε τη στιγμή που η Αθήνα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κενά στην καταγραφή των αφίξεων και να διασφαλίσει συλλογική ευρωπαϊκή δράση για την επίλυση της κρίσης, κάνοντας παραχωρήσεις στις περιπολίες του NATO στο Αιγαίο ακριβώς προκειμένου να αποφύγει λύσεις όπως το κλείσιμο των συνόρων.

Η ανάγκη για ευρωπαϊκή προσέγγιση του ζητήματος τέθηκε στην συνάντηση που είχε νωρίτερα την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας με τον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, Μπερτ Κέντερς, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε και η στάση κάποιων εταίρων απέναντι στην Ελλάδα.

Αν και οι χώρες του Βίζεγκραντ έχουν επωμιστεί σχετικά μικρό μέρος των συνολικών προσφυγικών αφίξεων, ειδικά αφότου η Ουγγαρία αποφάσισε να φράξει τα σύνορά τις με φράχτες και συρματοπλέγματα, οι κυβερνήσεις τους είναι ανάμεσα στους μεγαλύτερους πολέμιους της συμφωνίας για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Σλοβακία μάλιστα ακολουθεί τη δικαστική οδό εναντίον των Βρυξελλών, ενώ έχουν υπάρξει πολλά σχόλια για προτίμηση στην υποδοχή χριστιανών, κι όχι μουσουλμάνων προσφύγων.
Πηγή: skai.gr