Μουζάλας: Υπαρκτός ο κίνδυνος να μας κλείσουν τα χερσαία σύνορα

Σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ υπολογίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής την οικονομική επιβάρυνση της χώρας μας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Σύμφωνα με τον κο Μουζάλα, η κυβέρνηση πιέζει την Ε.Ε να αυξηθεί η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας, εκφράζοντας, ωστόσο, το φόβο πως «οι δυσκολίες να πάρουμε λεφτά θα είναι λιγότερες όσο περισσότερο «μας ρίχνουν. Αυτό όμως το αντιμετωπίζουμε με ενότητα και αξιοπρέπεια».

Ως παράδειγμα ο υπουργός ανέφερε την «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση του Βέλγου ομολόγου του για δημιουργία στρατοπέδου 400.000 ανθρώπων στην Ελλάδα σημειώνοντας πως αν επρόκειτο να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση δεν θα είχαν πρόβλημα να μας δώσουν επιπλέον χρήματα.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις
του Δημήτρη Καμμένο (ΑΝ.ΕΛ) και του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο κος Μουζάλας, ομολόγησε εκ νέου ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μας κλείσουν οι άλλες χώρες τα χερσαία σύνορα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο ότι ενδεχόμενο εξόδου από τη Σένγκεν δεν τίθεται, καθώς δεν προβλέπεται νομικά.

«Υπάρχει πρόβλημα να φύγουμε από τη Σένγκεν; Με αυτή τη λέξη και πρόταση όχι. Νομικά δεν γίνεται. Τι εννοούμε κάτω από αυτό το κινδυνολογικό; Να μας κλείσουν οι άλλες χώρες τα σύνορα. Εμείς συνορεύουμε με τα Σκόπια που είναι χώρα μη Σένγκεν. Αυτός ο κίνδυνος υπάρχει» υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται γι’ αυτό το ενδεχόμενο με δύο τρόπους.

Πρώτον με την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών, ώστε να εκπληρώσει εγκαίρως όλες τις δεσμεύσεις της και δεύτερον «να προετοιμαστούμε γι’ αυτή την κρίση που θα είναι όμως διαχειρίσιμη. Δηλαδή θα μείνουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες που δεν θα έχουν προλάβει να περάσουν τα σύνορα, αλλά θα είναι διαχειρίσιμο».

Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας
, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάντως, παραδέχθηκε ότι τα χρήματα που ήδη έχει πάρει η χώρα επαρκούν για να ολοκληρωθεί η κατασκευή των hot spots και των relocation camp και να λειτουργήσουν για 6 έως 7 μήνες.

Εκτός αυτών, ο κ. Μουζάλας επέμεινε για τον υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο να σφραγίσουν τα χερσαία σύνορά μας παρά την σχετική πρόοδο που καταγράφεται στην νέα έκθεση του κολεγίου των Επιτρόπων της ΕΕ για τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Σχετικά με την πρόταση του κου Παπαθεοδώρου για πλωτά hot spots, ο κος Μουζάλας την απέρριψε, εξηγώντας ότι «διεθνώς δεν έχει αποδειχθεί χρήσιμο αλλά επικίνδυνο. Η ανταρσία, η εξέγερση μπορεί να οδηγήσει σε τραγικότητες. Έχει συμβεί στην Ινδοκίνα. Οι οργανισμοί δεν το αποδέχονται».

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, παραδέχθηκε ότι η εγκατάσταση δεκάδων ΜΚΟ στα ελληνικά νησιά που δέχονται τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έγιναν με άναρχο, αυθαίρετο και αδιαφανή τρόπο με αποτέλεσμα ορισμένες εξ αυτών να δρουν κερδοσκοπικά και γι’ αυτό όπως σημείωσε έχει ήδη ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή τους και όσες δεν λάβουν διαπιστεύσεις από τις πρεσβείες τους θα κλείσουν.
Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά