Επίθεση Κωνσταντόπουλου κατά Μπερνς - Ανθιμου

Η κυβέρνηση χειρίζεται πλέον με νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον το θέμα της ονομασίας της FYROM, δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΝ. Παράλληλα ο κ. Μολυβιάτης υποστήριξε ότι η συνεδρίαση διεξήχθη σύμφωνα με τον πνεύμα και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χ. Παπουτσή, που ήταν σε υψηλούς τόνους, έγιναν σε αναντιστοιχία με το πνεύμα της συνεδρίασης.
Από την πλευρά του ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική, προσθέτοντας ότι πολιτική επιλογή του ΠΑΣΟΚ είναι η συναίνεση. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό δε σημαίνει συγκάλυψη ευθυνών για χειρισμούς, επιλογές και αποτελέσματα επιλογών της κυβέρνησης.
Το κλίμα συναίνεσης που επικράτησε στη συνεδρίαση επιβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ, Σωτήρης Χατζηγάκης και Νίκος Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει η εξωτερική πολιτική να μετατρέπεται σε ζήτημα για εσωτερική κατανάλωση.
Δριμύτατος ήταν ο κ. Κωνσταντόπουλος στους χαρακτηρισμούς του για τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, αλλά και το μητροπολίτη Ανθιμο. Χαρακτήρισε απαράδεκτες και προσβλητικές τις δηλώσεις Μπερνς, υποστηρίζοντας ότι αν θέλει να γίνει «Βαλκανιάρχης», δεν μπορεί να το κάνει εις βάρος της Ελλάδας και των άλλων βαλκανικών κρατών. Σε ό,τι αφορά στον κ. Ανθιμο, ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την παρέμβασή του σε ζητήματα που είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι «δεν πρέπει να επαναληφθεί το τραγικό λάθος των προηγούμενων χρόνων, πολύ περισσότερο που είμαστε σε πορεία εκλογών, καταρχήν δημοτικών και κατόπιν εκλογών πριν από το τέλος της τετραετίας, όπως προέβλεψε.
Πηγή: skai.gr