Τσίπρας: Κρατήσαμε την Ελλάδα στο ευρώ - Χρειάζονται θυσίες από όλους

Στα επιτεύγματα της κυβέρνησης με κορμό της Αριστεράς αναμένεται να εστιάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην πανηγυρική ομιλία του, που πραγματοποιείται σε λίγη ώρα, στο κλειστό του Ταε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η κυβέρνηση κράτησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη όταν κάποιοι από τους εταίρους μας την ήθελαν έξω, ότι ανακεφαλαιοποίησε τις τράπεζες, ότι κυνηγά «χωρίς συμβιβασμούς» τη διαφθορά και φοροδιαφυγή, και ότι βρίσκεται κοντά στο να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση να να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Με το βλέμμα στραμμένο στις θιγόμενες από το ασφαλιστικό και φορολογικό κοινωνικές ομάδες, και ιδιαίτερα τους αγρότες, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, ο κ. Τσίπρας θα ξεκαθαρίσει μεν «ότι χρειάζονται θυσίες από όλους» ωστόσο δεν αποκλείεται να ανακοινώσει κάποια ελάφρυνση των βαρών για τους παραγωγούς. Από το Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πάντως ότι το αίτημα των αγροτών για συζήτηση του φορολογικού τους από μηδενική βάση, εν μέσω διαπραγμάτευσης, δεν είναι εφικτό.

Ο πρωθυπουργός θα εξαπολύσει και σφοδρή επίθεση και στο νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, επικρίνοντας τα πεπραγμένα του ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και επαναλαμβάνοντας ότι είναι κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του νεοφιλελευθερισμού και μέρος του παλιού πολιτικού συστήματος και όχι μεταρρυθμιστής.

Το Μνημόνιο απέχει μεν από τις αρχικές επιδιώξεις της Κουμουνδούρου, όμως υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιτρέψει την υλοποίηση «κρίσιμων και ώριμων θεσμικών και κοινωνικών αλλαγών», παραδέχεται στο μεταξύ με άρθρο του Εφημερίδα των Συντακτών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, λίγες ώρες πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Ως «ριζοσπαστική μεταβολή με ιστορικές διαστάσεις, η οποία προκάλεσε ρεύμα ελπίδας και σε άλλους λαούς της Ευρώπης», χαρακτηρίζει από μεριάς της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την προ ενός έτους εκλογή από τους Έλληνες πολίτες της πρώτης κυβέρνησης στην ΕΕ με κορμό την Αριστερά.
Πηγή: skai.gr