Σόιμπλε: Αν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ θα είναι σαν κερί με δυναμίτη στο ίδιο δωμάτιο - Τσίπρας: Ας κρατήσουμε κερί

Στο ίδιο πάνελ, στα πλαίσια των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum στο Νταβός, βρέθηκαν σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, μία συνάντηση που αναμένετο με μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς. Στη συζήτηση συμμετείχαν περαιτέρω οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας, Μάνουελ Βαλς και της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Αλλά η μονομαχία των δύο ανδρών, με τις εκατέρωθεν βολές και τη σαφή διαφωνία στα δύο κομβικά ζητήματα, της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, μονοπώλησε το ενδιαφέρον.

Σόιμπλε: It's the implementantion, stupid 
Αυτή η ιδιαίτερη αναφορά του γερμανού υπουργού οικονομικών στο ζήτημα της ανάγκης τήρησης των ευρωπαϊκών νομισματικών και οικονομικών κανόνων προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο κύριος Σόιμπλε αναφερόταν στο σημείο εκείνο στις "συμφωνίες που θα πρέπει να τηρούνται", τοποθετούμενος στο ζήτημα της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ
Εξάλλου ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε κατέστησε απολύτως σαφές ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί μία και καλή το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.Στην αντίθεση περίπτωση - είπε - θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί». 

«Δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Ας αφήσουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τσίπρας: Εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χρειαζόμαστε ανάπτυξη  
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε περαιτέρω ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες στον τομέα της Οικονομίας ενώ προσέθεσε ότι χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που θα χτίσουν ξανά το κοινωνικό κράτος.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Μαζί όμως με τον εξισορροπημένο προϋπολογισμό χρειαζόμαστε ανάπτυξη και ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε κίνητρα και πάνω από όλα σταθερότητα για το καλό των ανθρώπων. Η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να έχει ατζέντα ανάπτυξης και να βοηθήσει να μειωθούν οι ανισότητες ανάμεσα στις χώρες του νότου και του βορρά» ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας έκκληση για «περισσότερη Ευρώπη, περισσότερη αλληλεγγύη».

Σόιμπλε: Εάν θέλουμε ισχυρή Ευρώπη πρέπει να εφαρμόζουμε αυτά που συμφωνούμε 
Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε χώρα που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Αυτό κάναμε στην ευρωπαϊκη κρίση, απάντησε ο κύριος Σόιμπλε αλλά διεμήνυσε ότι οι συμφωνίες που υπάρχουν θα πρέπει να τηρούνται. Προτεραιότητά μας είναι να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστικότερη, να συμβάλλει η ΕΕ ώστε να καταστούν ανταγωνιστικότερα όλα τα μέλη, τηρώντας την αλληλεγγύη, προσέθεσε.

Περί προσφυγικής - μεταναστευτικής  κρίσης
Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, αλλά αντιμετωπίζει παράλληλα και την οικονομική κρίση, ανέφερε εξάλλου ο πρωθυπουργός.  «Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης» τόνισε ενώ αναφέρθηκε ειδικά στην Τουρκία, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν οι δυο χώρες να δαπανούν τεράστια ποσά στους εξοπλισμούς και να μην ξέρουν τι συμβαίνει στο Αιγαίο, όπου οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι, γεγονός που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ντροπή. Πρέπει να βρεθεί νόμιμος τρόπος διέλευσης χωρίς ρίσκο για τη ζωή των προσφύγων επισήμανε.

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αν και απέφυγε να απαντήσει αν η Γερμανία θα μπορέσει να αντέξει ξανά 1.000.000 πρόσφυγες το 2016 έκανε λόγο για πολύ μεγάλες προσφυγικές ροές προσθέτοντας ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να επενδύσουμε δισεκατομμύρια στις χώρες από τις οποίες έρχονται οι πρόσφυγες».

«Πρέπει να μειώσουμε την πίεση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι ντροπή όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας να γίνει η Ευρώπη ένα κλειστό φρούριο», σημείωσε και συνέχισε:

«Σε κάθε συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργός Οικονομικών έχω τονίσει ότι πρέπει ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί».

Κατ΄ιδίαν συνάντηση Τσίπρα - Σόιμπλε
Όπως έγινε γνωστό, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και επί προσωπικού, μετά το τέλος της συζήτησης στο πάνελ όπου και είχαν ανταλλάξει αρκετές αιχμές. Στην κατ' ιδίαν τους κουβέντα, συμφώνησαν σε αμοιβαία ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στα δύο κρίσιμα ζητήματα, δηλαδή το ελληνικό πρόγραμμα και το προσφυγικό.

Συναντήσεις με Λαγκάρντ - Τζακ Λιου - Αναστασιάδη
Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί εν συνεχεία, στο περιθώριο των εργασιών του Forum, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου (15:45) αλλά και την Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (18:00).  Η συνάντηση αυτή θεωρείται ως ιδιαίτερης σημασίας, ιδίως μετά και την αναφορά του Β. Σόιμπλε στο ζήτημα της συμμετοχής του Ταμείου, για την οποία ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι «αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών». Εξάλλου αναμένεται να δοθούν διευκρινήσεις σχετικά με τον ρόλο του Ταμείου αλλά και τη στάση του στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Το βράδυ, τέλος, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ν. Αναστασιάδη,  με τον οποίον θα συζητήσουν για το Κυπριακό. 


Live οι εργασίες του συνεδρίου:

Πηγή: skai.gr