Συνάντηση Τσίπρα - Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες (upd)

Με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη, στο περιθώριο και πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού θα είναι το αποκλειστικό θέμα συζήτησης των δύο ανδρών, ένα μήνα μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα, στη βάση της διμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στη συζήτηση ενδέχεται να συμμετάσχει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Περαιτέρω έχει προγραμματισθεί για την ίδια ημέρα, 17 Δεκεμβρίου, κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον.

Εντωμεταξύ  πρωτοβουλίες για τριμερή συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ταγίπ Ερντογάν (ή τον  Αχμέτ Νταβούτογλου) στη Χίο κι από εκεί στη Σμύρνη, αναλαμβάνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. 

Ιδιαίτερα χρήσιμο
θεωρεί επί της αρχής η γερμανική κυβέρνηση τον διάλογο σε βάθος σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, όπως επισήμανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς  Ελλάδας και Τουρκίας.

«Όταν υπάρξουν τέτοιες συναντήσεις, αυτές θα ανακοινωθούν βεβαίως. Πριν από τρεις εβδομάδες είχαμε ήδη αναφέρει σε επί της αρχής συμφωνία ότι οι τρεις αρχηγοί θέλουν κάποτε να συναντηθούν. Αλλά τόπος και ημερομηνία για αυτό είναι απολύτως ανοιχτά.

Επί της αρχής, η κυβέρνηση θεωρεί βεβαίως, ενόψει της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης, τον διάλογο σε βάθος ως ιδιαίτερα χρήσιμο», δήλωσε ο κ. Στράιτερ.

Πηγή: skai.gr