Κέρι: Θα διαμηνύσουμε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για επενδύσεις

Μήνυμα πως η σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι «αδιάσπαστη» έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι μετά το πέρας των επαφών του στην Αθήνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών στο μέτωπο της ενέργειας.

Μιλώντας στο πλευρό του έλληνα ομολόγου του, Νίκου Κοτζιά, ο κ. Κέρι στάθηκε στην δυνατότητα επιτάχυνσης της κατασκευής του αγωγού TAP – που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν – αλλά και στην κατασκευή του κάθετου αγωγού σύνδεσης Ελλάδας και Βουλγαρίας. Σημείωσε πως πρόκειται για δύο έργα στρατηγικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής που θα διασφαλίζουν την τροφοδοσία της Ευρώπης από μεγαλύτερη ποικιλία παρόχων (σ.σ. ο κυριότερος προμηθευτής ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο σήμερα είναι η Ρωσία).

Στον απόηχο της συνάντησης που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου τέθηκε το θέμα προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Κέρι προσέθεσε με νόημα ότι τέτοιου είδους ενεργειακά έργα μπορούν να φέρουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σχολιάζοντας μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον θα περάσει αυτό το μήνυμα σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι το προσφυγικό δεν συνιστά ελληνικό πρόβλημα, αλλά παγκόσμιο. Χαιρέτισε επίσης το έργο και τις θυσίες που έχουν κάνει οι έλληνες πολίτες για να υποδεχτούν τους εκτοπισμένους, εκφράζοντας το «θαυμασμό» και τον «σεβασμό» του για το γεγονός ότι η χώρα μας έχει αναλάβει μεγάλο βάρος, παρά τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών δεν έγινε καμία αναφορά στον κίνδυνο εισόδου τζιχαντιστών στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών εδαφών, λίγες μέρες μετά τις συζητήσεις που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ακόμα και για αποβολή της χώρας μας από τη Ζώνη Σένγκεν. Δεν τέθηκε καθόλου ούτε το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κέρι επισήμανε επανειλημμένα ότι η πραγματική λύση στην προσφυγική κρίση θα δοθεί μόνο με τον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 250.000 ανθρώπων και στείλει εκατομμύρια αμάχων στην Ευρώπη. ο κ. Κέρι στάθηκε στη σημασία επίτευξης πολιτικής λύσης μέσω της διαδικασίας της Βιέννης, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες ώστε αντικαθεστωτικοί και κυβέρνηση να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι στις αρχές του 2016.

Ειδικά για το τι μέλλει γενέσθαι με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο ρόλος του οποίου αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ο κ. Κέρι φανέρωσε την πιο ήπια στάση που έχουν υιοθετήσει οι ΗΠΑ και απέφυγε να μιλήσει για άμεση απομάκρυνση του σύρου προέδρου από την εξουσία. Ξεκαθάρισε όμως ότι ο Άσαντ δεν έχει τη νομιμοποίηση να κυβερνήσει όταν εκατομμύρια σύροι πρόσφυγες έχουν «ψηφίσει με τα πόδια τους», εγκαταλείποντας την πατρίδα τους.

Τη θέση του κ. Κέρι σχετικά με την ανάγκη πολιτικής λύσης στη Συρία στήριξε ανοιχτά ο κ. Κοτζιάς, συμπληρώνοντας την ανάγκη να στηριχθούν οικονομικά ο Λίβανος και η Ιορδανία, που έχουν δεχτεί εκατομμύρια πρόσφυγες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα δωρίσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη προσφέρει δισεκατομμύρια για την υποστήριξη των προσφυγικών καταυλισμών.

Εκτός ατζέντας – όπως αναμενόταν – βρέθηκε το ζήτημα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, στον απόηχο της αμφιλεγόμενης κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16, η οποία έχει προκαλέσει νέους κραδασμούς στις σχέσεις NATO και Μόσχας.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το θέμα, ο κ. Κέρι είπε μεν ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των παραβιάσεων, όμως προσέθεσε διπλωματικά ότι οι ΗΠΑ πάντοτε «ενθαρρύνουν» Αθήνα και Άγκυρα να συνεργαστούν ως σύμμαχοι και γείτονες.

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε πιο αιχμηρός, σχολιάζοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα πρέπει να λειτουργήσουν ως δίδαγμα για τη σχέση μεταξύ εθνικών δικαιωμάτων και παραβιάσεων.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης