Παρασκευόπουλος: Δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι

Τη συζήτηση περί ύπαρξης ή όχι πολιτικών κρατουμένων στην Ελλάδα έκλεισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής. Ο κύριος Παρασκευόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στην Ελλάδα», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι κατά την επιστημονική του άποψη θα ήταν χρήσιμη η έννοια «του πολιτικού κρατούμενου για να περιγράψει ελαφρά εγκλήματα με πολιτικο-οικονομικό σκεπτικό».

Η τοποθέτηση του υπουργού έγινε κατά την απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου για το αν συμφωνεί με δήλωση του πρώην συμβούλου του και μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Λάμπρου, σε συνέντευξή του, περί πολιτικών κρατουμένων.

«Θεσμικά κανείς δεν είναι πολιτικός κρατούμενος. Δεν το προβλέπει η νομοθεσία μας. Ούτε υπάρχει κανείς να έχει οδηγηθεί στην φυλακή με αυτό το χαρακτηριστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι  «η έννοια του πολιτικού κρατουμένου είναι χρήσιμη. Αφορά ελαφρά εγκλήματα με πολιτικοοικονομικό σκεπτικό. Τέτοιες πράξεις που γίνονται στην προσπάθεια προάσπισης μεγάλου κοινωνικού συμφέροντος με παράλληλη προσπάθεια να μην θιγούν συμφέροντα άλλων. Αυτές οι πράξεις θα άξιζε να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα. Για παράδειγμα πράξεις που γίνονται σε διαδηλώσεις, όχι όμως αυτές που φτάνουν να πετούν βόμβες».

Με τον Πάνο Λάμπρου ήθελαν να συνομιλούν οι κρατούμενοι
Επιπλέον, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, υπερασπίστηκε για μια ακόμα φορά την επιλογή του κ. Λάμπρου ως εκπροσώπου του για τις συνομιλίες με έγκλειστους, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν ήθελαν οι κρατούμενοι να συνομιλήσουν, καθώς γνώριζαν τη δράση του για τα δικαιώματά τους.

«Δεν μπορεί να γίνει συνεννόηση και να επέλθει ησυχία αν δεν επιλεγούν άνθρωποι που αποδέχονται και οι δύο πλευρές για να υπάρξει συνδιαλλαγή», υπογράμμισε ο κύριος Παρασκευόπουλος. 

Δεν πέρασαν φωτογραφικές διατάξεις για το "βραχιολάκι"
Αναφορικά με το νόμο για το "βραχιολάκι" και την κριτική που έχει ασκηθεί για φωτογραφικές διατάξεις, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, αντέκρουσε τις κατηγορίες λέγοντας χαρακτηριστικά

«Δεν γνωρίζω να πέρασαν φωτογραφικές διατάξεις κι όσοι επικαλέστηκαν κάτι τέτοιο αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος. Απόδειξη ότι βγήκαν 9 άτομα κι ο Ξηρός όχι».

Οι εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων
Σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, υποστήριξε ότι στόχος είναι η γεωγραφική ανάπτυξη του μέτρου ώστε να πάψει να είναι πιλοτικό και να επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές και να έχει περισσότερες εφαρμογές. Σύμφωνα με τον κύριο Παρασκευόπουλο αυτό θα γίνει μέσω του διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους καθώς  όπως είπε «αποτελεί μία δύσκολη ρύθμιση. Απαιτείται συγκερασμός παραμέτρων και πολύ προσοχή. Αρμοδιότεροι πάντως είναι οι εισαγγελείς για να αποφασίζουν».

Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά