Δραγασάκης: Εμμένει σε παράλληλο τραπεζικό σύστημα για αναπτυξιακούς λόγους

Στη δήλωσή του για παράλληλο τραπεζικό σύστημα στη χώρα μας για «την κάλυψη αναπτυξιακών αναγκών» επανήλθε σήμερα Πέμπτη ο Γιάννης Δραγασάκης, εμμένοντας στην αναγκαιότητα δημιουργίας του στην Ελλάδα. Η δήλωση Δραγασάκη κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου.

«Το παράλληλο σύστημα είναι πραγματικότητα στην Ευρώπη, έχουν θεσπιστεί οδηγίες που επιτρέπουν την ύπαρξη ιδρυμάτων, δεν λέγονται τράπεζες, αλλά κάνουν τραπεζικές λειτουργίες...» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης. 

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν χιλιάδες τράπεζες που επιτρέπουν άλλο τραπεζικό καθεστώς... Μιλάμε για διαφορετικά κριτήρια, υπάρχον ανάγκες αναπτυξιακές που απαιτούν να βρούμε νέους θεσμούς και νέα χρηματοπιστωτικά εργαλεία που θα απαντούν στις ανάγκες αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Για τους αγρότες ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι «δεν αθετούμε, επαναϊεραρχούμε τους στόχους μας».

«Όταν μίλησα τις προάλλες για αρχιτεκτονική "παράλληλου" τραπεζικού συστήματος εντυπωσιάστηκα από το βαθμό άγνοιας εντός Βουλής» πρόσθεσε.

«Και σήμερα μαζί με τους αγρότες είναι η κυβέρνηση... Πολλά από τα αιτήματά τους είναι δίκαια, και η κυβέρνηση θα ήθελε να τα ικανοποιήσει αλλά η ιστορία πώς φτάσαμε εδώ είναι γνωστή, δεν αθετούμε, επαναϊεραρχούμε τους στόχους μας» τόνισε, καλώντας παράλληλα «όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που συκοφαντούν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ» να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε πως «μόνο όταν η ανακεφαλαιοποίηση συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την αύξηση της απασχόλησης θα κριθεί ως επιτυχής».

Όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πολλοί από τους επενδυτές που έχασαν τεράστια ποσά μετά την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, «αλλά επανεπενδύουν γιατί θεωρούν ότι η παρούσα κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αντιμέτωπα του προβλήματος των κόκκινων δανείων».

«Όταν έχουμε αύξηση ανεργίας και ύφεσης έχουμε κι έκρηξη των κόκκινων δανείων» εξήγησε.

Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι όταν είχε λάβει τη δήλωση του κ. Δραγασάκη περί παράλληλου τραπεζικού συστήματος την προηγούμενη φορά «δεν πίστευε στα αφτιά του», και τώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέρχεται στο θέμα. Μεταξύ του αντιπρόεδρου της Βουλής Γιάννη Λαμπρούλη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ επικράτησε ένταση, καθώς ο κ. Λαμπρούλης αφαίρεσε το λόγο από τον κ. Λοβέρδο.
Πηγή: skai.gr