Τσίπρας προς Άγκυρα: Ανάγκη συντονισμού στο προσφυγικό – «Όχι» στο casus belli

Μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση για το προσφυγικό και τα εθνικά θέματα ενόψει της επίσκεψής του στην Άγκυρα, σήμερα και αύριο Τετάρτη, αποστέλλει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην αγγλόφωνη έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Σαμπάχ.

Στο άρθρο, με τίτλο «Για μια νέα εποχής συνεργασίας», ο κ. Τσίπρας επισημαίνει τη σημασία μιας «ουσιαστικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για τη διαχείριση αυτών των ρευμάτων στο εσωτερικό της χώρας, για την υποστήριξη των προσφύγων, καθώς και για έναν ισχυρό μηχανισμό επανεγκατάστασης για τη νόμιμη είσοδο τους σε τρίτες χώρες».
Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της Ελληνοτουρκικής συνεργασίας για την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και το συντονισμό σε ζητήματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης και ακτοφυλακής.

Όπως υπογραμμίζει ακόμη, η ασφάλεια στο Αιγαίο δεν μπορεί να διασφαλιστεί «υπό τη απειλή πολέμου ή με αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου». Για το Κυπριακό, υπογραμμίζει τη σημασία της «επίτευξης δίκαιης και διαρκούς λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Όπως επισημαίνει, οι επαφές
στην Τουρκία θα είναι μια ευκαιρία για αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων και για συνεργασία στη βάση του διεθνούς δικαίου σε μια εποχή που κύριο ζήτημα είναι η προσφυγική κρίση.

Όσον αφορά τις προκλήσεις ασφάλειας, μετά και την αιματηρή επίθεση της 13ης Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι «πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι ενάντια στις δυνάμεις που χρησιμοποιούν τον τρόμο για να ενισχύσουν την εξουσία τους», ενώ υπογραμμίζει τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της συμφιλίωσης, σε εστίες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Λιβύη και η Ουκρανία.

Αναφερόμενος εξάλλου στο προσφυγικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «χωρίς ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, δεν υπάρχει προοπτική επιστροφής των πολιτών των χωρών αυτών στα σπίτια τους και ένα τέλος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας τα αμοιβαία οφέλη της για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και τη σημασία της για τις διμερείς σχέσεις και την ευρύτερη περιοχή».

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Η γερμανίδα καγκελάριος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις επαφές της με την τουρκική ηγεσία, στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αττάλεια, αναφορικά με το προσφυγικό. Παράλληλα, αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr