Υπερψηφίσθηκε επί της αρχής από ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Ψηφίστηκε επί της Αρχής κατά πλειοψηφία από τις Επιτροπές το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Υπερψήφισαν ως αναμένετο ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ καταψήφισαν η ΝΔ και το ΚΚΕ.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, η  Ένωση Κεντρώων και η ΧΑ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη.

Ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να δώσει μέχρι το Σάββατο για ενημέρωση στα κόμματα την επιστολή της Κομισιόν προς το Υπουργείο Οικονομικών αφού προηγουμένως υπάρξει συνεννόηση με τις Βρυξέλλες καθώς, όπως ανέφερε, πρόκειται για διαβαθμισμένο έγγραφο. 

Πρόκειται για την επιστολή με την οποία η Κομισιόν προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. Οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν σε ζητήματα παραβίασης των αρχών ανταγωνισμού τόσο στο θέμα της ψηφιακής ΕΡΤ - ΝΕΤ όσο και στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.

Το πρωί είχε γίνει πάντως γνωστό ότι έχουν σταλεί άλλες δύο επιστολές από την Κομισιόν, εκ των οποίων η μία αφορά την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καθώς η Επιτροπή θεωρεί ότι θίγεται η ανεξαρτησία της και η άλλη την ενίσχυση της κρατικής ΕΡΤ. 

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης εγέρθηκαν και νέες ενστάσεις για το θέμα. 
 
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, πρότεινε στον Χρήστο Σπίρτζη «να διαβαθμίσει ο ίδιος το κείμενο και να το δώσει στους βουλευτές» καθώς, όπως τόνισε ο κύριος Παπαθεοδώρου, οι βουλευτές δεν εμπίπτουν στον ορισμό των «απλών πολιτών» στους οποίους δεν θα μπορούσε να γνωστοποιήσει την σχετική αλληλογραφία ο υπουργός, επιχείρημα που είχε αναφέρει ο κύριος Σπίρτζης νωρίτερα.

«Μπορώ  να ζητήσω την έγκριση των ευρωπαϊκών οργάνων προκειμένου να το δώσουμε στα μέλη της επιτροπής – δεν μπορώ να διαβαθμίσω εγώ αυτό που στέλνει το ευρωπαϊκό όργανο». «Θα προσπαθήσω μέχρι το Σάββατο να το έχετε», δήλωσε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι: 

«Μπορεί να μην είναι η Επιτροπή δημόσια διαβούλευση αλλά μεταδίδεται σε όλη την Ελλάδα» ενώ απευθυνόμενος στους αιτούντες βουλευτές τους εγκάλεσε λέγοντας ότι  «δεν μπορεί τη μία να είστε λάτρεις ευρωπαϊκών κανονισμών και μετά όχι», για να λάβει την απάντηση του κυρίου Αμυρά: 

«Εμείς δεν είμαστε λάτρεις μπορείτε να την δώσετε και σ’ εμάς».

Ο βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, με τη σειρά του, ο οποίος είχε και σε προηγούμενο σημείο της συνεδρίασης εγείρει το ζήτημα των επιστολών αναρωτήθηκε γιατί δεν τις γνωστοποίησε (ως "βασικά έγγραφα") στην Επιτροπή ο ίδιος ο υπουργός τόσους μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων υποτίθεται ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το νομοσχέδιο «ώστε να μην υπάρξει ίχνος πονηρής σκέψης».

Κατά τη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, με την οποία συνεχίζεται η διαδικασία, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τάξη στο άναρχο τοπίο των ΜΜΕ, ενώ ο εισηγητής της ΝΔ δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου δεν έχει καμία σχέση με τον καταλογισμό οφειλών και φόρων εκ μέρους των ΜΜΕ.

Ο Λ. Αυγενάκης κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη το σκεπτικό του ΕΣΡ και τόνισε ότι ο αριθμός των αδειών πρέπει να είναι απεριόριστος. Η ΝΔ, είπε, συμφωνεί για το μετοχολόγιο, αλλά όχι και για τις εταιρείες που είναι υπό σύσταση.

Για νομοσχέδιο που καθορίζει τα πάντα, σε μία αναχρονιστική λογική, κάτι που συνιστά περιορισμό του πλουραλισμού έκανε εκ νέου λόγο ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ζητώντας περαιτέρω να έχουν τη δυνατότητα παράλληλης εργασίας οι εργαζόμενοι στα δημόσια ΜΜΕ.










Πηγή: skai.gr