Κοτζιάς: Δεν τίθεται θέμα ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο

«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνoτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού». Αυτό αποσαφήνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στον ραδιόφωνο του Alpha.

«Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες», εξήγησε ο κ. Κοτζιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε επίσης ότι «ούτε έχει διατυπωθεί τέτοιο αίτημα επίσημα στην Ελλάδα ούτε κανείς μάς άσκησε πίεση για αυτό, ούτε θα μπορούσε να μας ασκήσει και να γίνει από εμάς αποδεκτό».

«Μερικοί» εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών «είναι λίγο μακριά από την περιοχή μας και δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς το πρόβλημα. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία με την Τουρκία, αλλά η συνεργασία αυτή μπορεί να γίνει από το χαμηλότερο μέχρι το υψηλότερο επίπεδο» επισημαίνοντας ότι στις συζητήσεις που είχε τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Νταβούτογλου, όσο και ο ίδιος με τον κ. Σινιρλίογλου, στον ΟΗΕ, συμφωνήθηκε να ενταθεί η συνεργασία Ελλάδας -Τουρκίας γύρω από αυτό το θέμα.

«Κάποιοι» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς «διατύπωσαν τη λέξη "κοινές περιπολίες"». Ο υπουργός, εξηγώντας τους τι θα σήμαινε αυτό για την Ελλάδα τούς τόνισε: «στην πραγματικότητα, αν θέλετε να αποτρέψουμε να έρχονται πρόσφυγες στην Ελλάδα, θα πρέπει να κλείσουμε ή τα τουρκικά παράλια, που δεν θα συμφωνήσει η Τουρκία, ή να δημιουργηθούν σταθμοί μετεγκατάστασης στην ίδια την Τουρκία» και «όπως τους καταγράφουμε εμείς στη Μυτηλήνη ή σε ορισμένα ακόμα νησιά και πηγαίνουν στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να καταγράφονται στο ίδιο το τουρκικό έφαφος και από εκεί να πηγαίνουν απευθείας στην Ευρώπη» γεγονός που θα είχε σαν αποτέλεσμα και καλύτερο έλεγχο των προσφυγικών κυμάτων αλλά και δυνατότητα να μην διακινδυνεύουν οι άνθρωποι τη ζωή τους.

Η σαφέστατη τοποθέτηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποτελεί και απάντηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Γιουνκέρ προχώρησε μάλιστα περισσότερο λέγοντας ότι για τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η 'Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας να εξετάσει το ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο, είχε επισημανθεί ήδη προχθές από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κούτρα με μεγάλη σαφήνεια.

Μιλώντας νωρίτερα στην Κάτω Βουλή της Bundestag, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με κύριο θέμα το προσφυγικό, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε «κλειδί» το ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση του προσφυγικού ζητήματος και κάλεσε την Ευρώπη να συνδράμει την Τουρκία στην προσπάθεια της να ελέγξει τη ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, μήνυμα στην Ελλάδα, παρά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, να συνεργαστεί με την Τουρκία πάνω στην επίλυση του προφυγικού, απέστειλε διά στόματος του κυβερνητικού της εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ η γερμανίδα Καγκελάριος.

«Περιγράφω την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα λέει ότι από τα τουρκικά παράλια διακινητές μεταφέρουν ανεμπόδιστα ανθρώπους στα ελληνικά νησιά» υπογράμμισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, ο Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε πως «χρειαζόμαστε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιουνκέρ και Μέρκελ απέστειλε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μια μόλις μέρα μετά τις σχετικές δηλώσεις Γιουνκέρ, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων πολέμου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών, κατά την τελετή απονομής του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου Ζαν 'Ασελμπορν, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε, ότι στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τα τέσσερα σημεία που διατύπωσε προς αυτήν, η κ. Μέρκελ όχι μόνο κατανόησε αλλά και συμφώνησε.









Πηγή: skai.gr