Κατρούγκαλος: Τον Νοέμβριο η επίλυση του ζητήματος με τις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΕΤΑΑ

Στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις κλάσεις των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ και ειδικότερα αναφορικά με την κατάργηση της δυνατότητας για επιλογή κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας από τους ασφαλισμένους, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργός Κατρούγκαλος. Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών

Όπως είπε ο υπουργός στο επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή τον Νοέμβρη θα περιλαμβάνεται διάταξη για αντιστοίχηση του εισοδήματος με τις ασφαλιστικές κλάσεις κάτι που ο κύριος Κατρούγκαλος εκτιμά ότι θα επιλύσει το πρόβλημα.  

Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι ειδικά για την σχετική ρύθμιση συνεχίζεται η διαπραγμάτευση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η διάταξη που καταργεί τη θετική ρύθμιση έως την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.

Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αφορά μόνο τα προαπαιτούμενα και δεν επιδιώκεται η συνολική αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, η οποία θα γίνει τον επόμενο μήνα: τότε θα επιδιωχθεί - ανέφερε - μείζων μεταρρύθμιση, ώστε να αντιμετωπισθούν όλα τα ζητήματα.

Ο κ. Κατρούγκαλος αρνήθηκε εκ νέου ότι η κυβέρνηση αποδέχθηκε όλες τις προτάσεις των δανειστών. «Για παράδειγμα», είπε, «παρά την έντονη απαίτηση των δανειστών δεν ανακαλέσαμε τη ρύθμιση που αποποινικοποιούσε τις οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών προς τα ταμεία. Αντίθετα, δεχθήκαμε την ανάκληση ορισμένων ρυθμίσεων οι οποίες είτε έχουν εκπληρώσει τον σκοπό τους, είτε θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά με τη συνολική αντιμετώπιση των αντίστοιχων θεμάτων στο νομοσχέδιο του Νοεμβρίου».

Για το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα υπάρξει διάκριση μεταξύ προνοιακών κι ασφαλιστικών παροχών και το θέμα αυτό θα εξετασθεί με βάση αυτή τη διάκριση.

Πηγή: skai.gr