Αλεξιάδης: Έπρεπε να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια για τη λίστα Λαγκάρντ

Έντονη ενόχληση στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε η δήλωση του Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι «έπρεπε να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια για τη λίστα Λαγκάρντ».

Ειδικότερα, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης ζήτησε από τον κ. Αλεξιάδη να διευκρινίσει τι εννοεί όταν λέει ότι «η κυβέρνηση θα παλέψει να μην παραγραφούν όσες υποθέσεις έχουν πάει εισαγγελέα». «Για τις υπόλοιπες τι θα συμβεί; Άρα η λίστα Λαγκάρντ διαγράφεται; Είναι μείζον πολιτικό θέμα αν ισχύει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εργασίας.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να παραταθεί η παραγραφή για ένα έτος (σ.σ κανονικά η υπόθεση παραγράφεται στα τέλη του έτους).

«Η λίστα Λαγκάρντ είναι εισαγγελική παραγγελία άρα εμπίπτει στην παράταση γιατί η ελεγκτική δυνατότητα υπουργείου είναι συγκεκριμένη» διευκρίνισε, δηλώνοντας στο συγκεκριμένο σημείο ότι «πρέπει να κάνουμε πάντως την κουβέντα και πώς φτάσαμε στην παραγραφή και ποιοι έχουν ευθύνες... Έπρεπε να στηθούν Ειδικά Δικαστήρια... Υπάρχει ευθύνη πώς αυτή η υπόθεση απαξιώθηκε ελεγκτικά».

«Θα απαντήσουμε και τι κάναμε εμείς από Φεβρουάριο και μετά και τι κάνατε εσείς... Η πολιτική βούληση κυβέρνησης είναι αυτή. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα φέρουμε και σχετική διάταξη (...) πρέπει να κλείσουμε τις πληγές των λιστών της ντροπής» τόνισε.

«Η ΝΔ αν έρθει θέμα παράτασης θα την ψηφίσει» δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Βρούτσης.

Λίγο αργότερα, το κλίμα πυροδοτήθηκε, όταν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επιτέθηκε στον κ. Αλεξιάδη, υποστηρίζοντας ότι «έριξε βόμβα» με αυτά που είπε, αφού η εντολή για παράταση παραγραφής θα αφορά, σύμφωνα με τον πίνακα που κατέθεσε της λίστας Λαγκάρντ, μόνο 481 υποθέσεις, και άρα, όπως είπε, οι υπόλοιπες 1.581 θα οδηγηθούν σε παραγραφή.

«Δεν ντρέπεσαι;» σχολίασε εκείνη τη στιγμή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Κουτσούκου.

«Μαζέψου Μαντά. Αλλού αυτά όχι σε μένα. Να είσαι κόσμιος και ευπρεπής. Εσύ να ντρέπεσαι που είσαι και γραμματέας ενός κόμματος και καλύπτεις το πόθεν έσχες υπουργών με ένα εκατομμύριο», αντέτεινε ο κ. Κουτσούκος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς ζήτησε συγνώμη, τονίζοντας ότι δεν συνηθίζει να επιτίθεται επί προσωπικού και διευκρίνισε ότι ήταν πολιτική η αντιπαράθεση του.

«Είμαστε αρκετά υποψιασμένοι όλοι γύρω από αυτό θέμα. Η κακή αντίδραση μου είχε να κάνει με το ότι δε είναι δυνατό, ”μπάστα”, να μας εγκαλούνε για ένα ζήτημα αυτοί που φέρουν τεράστια ευθύνη διότι το έκρυβαν τόσα χρόνια. Αυτό δεν πρόκειται να κρυφτεί» κατέληξε ο κ. Μαντάς.

Νωρίτερα, ο κ. Αλεξιάδης απέσυρε από το πολυνομοσχέδιο το άρθρο για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών από την είσπραξη ενοικίων, μετά και τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να αφήσει να οδηγηθεί σε παραγραφή μεγάλη υπόθεση, θα έρθει διάταξη που θα το διευθετεί» διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

«Όπου χρειάζονται και άλλες αλλαγές στο νομοσχέδιο θα γίνουν. Συζητάμε χθες και σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια και θα κάνουμε αλλαγές» ανέφερε το πρωί ο Τρύφων Αλεξιάδης.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ