Διαψεύδει η Κομισιόν ότι πρότεινε κοινές περιπολίες στα σύνορα με την Τουρκία

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι το θέμα των κοινών περιπολιών στα σύνορα με την Τουρκία είναι εκτός συζήτησης, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα δεν συζητά καν για κοινή περιπολία ελληνοτουρκικών συνόρων.

Ο Εκπρόσωπος, Μαργαρίτης Σχοινάς διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τις κοινές περιπολίες του ελληνικού λιμενικού με το τουρκικό, στο πλαίσιο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

«Ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Διευκρίνισε πάντως ότι η συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας αλλά και ειδικότερα η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας, την οποία χαρακτήρισε «κομβική» για την επιτυχία του, είναι απαραίτητες στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το προσφυγικό. 

Αναγκαίο εξάλλου, τόνισε ο Εκπρόσωπος είναι το να ενισχύσει η Τουρκία τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της.  

Ο κύριος Σχοινάς δήλωσε ακόμη ότι κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό:

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ζήτημα με τη καγκελάριο Μέρκελ, η οποία θα επισκεφθεί την Τουρκία την ερχόμενη Κυριακή.

Περαιτέρω  ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς με αποστολή της Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει ο Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλους και ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Οκτωβρίου. 

Παράλληλα «τρέχουν» ταυτόχρονες δράσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, μεταξύ των εθνικών αρχών των δύο χωρών, ευρωπαϊκών υπηρεσιών και κλιμακιών της Επιτροπής. 

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τέλος ο κύριος Σχοινάς δεν παρέλειψε να σχολιάσει την δημιουργία ζωνών διέλευσης (transit zones) στα γερμανικά σύνορα, λέγοντας ότι αν και κάτι τέτοιο είναι στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων, εφαρμόζεται δε ήδη στα αεροδρόμια, είναι ένα μέτρο το οποίο  μόνο σε εξαιρετικά επείγουσες περιστάσεις θα μπορούσε να εφαρμοσθεί στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα για περιορισμένο χρονικό διάστημα. 

Πηγή: skai.gr