Γεννηματά: Καταψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης - Όχι σε συγκρότηση προοδευτικού μετώπου(vid)

Καταψηφίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όπως ρητά δήλωσε από το βήμα της Βουλής, η επικεφαλής της, Φώφη Γεννηματά. 

«Παριστάνετε ότι ανακαλύψατε ξανά τον τροχό, εμείς χτίσαμε δομές και γράψαμε ιστορία για την κοινωνική προστασία», ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:
 
«Στόχος μας ήταν και είναι να οδηγηθούμε επιτέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και για να γίνει αυτό απαιτούνται συμμαχίες που δεν θα είναι στα λόγια αλλά στην πράξη» συνέχισε η κυρία Γεννηματά, διευκρινίζοντας:

«Συμμαχίες που δεν θα εγκαταλείπουν το καράβι του Ευρώ ανάλογα με το μικροκομματικό όφελος, αλλά θα υπηρετούν κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους, αξίες και ιδανικά. Που προωθούν την ανταγωνιστικότητα, χωρίς μείωση μισθών αλλά σε συνάρτηση με την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Που προωθούν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Συμμαχίες που θέτουν τους κοινωνικούς δείκτες στο επίπεδο των οικονομικών δεικτών και για τις οποίες η ανεργία, η παιδική φτώχεια και η φτώχεια στην εργασία, είναι προβλήματα που τίθενται ως προτεραιότητα».
 
«Ο δημοκρατικός κόσμος, συνέχισε η κυρία Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά των ελίτ, των τραμπουκισμών και των συναθροίσεων στις πλατείες του διχασμού» κάνοντας λόγο για «πράξεις πολιτικής βίας» αναφορικά με τον «διαχωρισμό των πολιτών σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, σε πατριώτες ή προδότες».
 
«Φτάνει πια με τα ωραία λόγια και τις περήφανες αναφορές σε δήθεν εθνική αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια δεν είναι τα μεγάλα λόγια, που ανακαλείς την επόμενη μέρα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε περαιτέρω την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το «παράλληλο πρόγραμμα» ως το καινούργιο της «παραμύθι». Αλλά και για «ψέλλισμα», αοριστίες, επικοινωνιακά τρικ και προσωρινές λύσεις αναφορικά με την φοροκαταιγίδα και τα δύσκολα μέτρα που έρχονται.
 
«Δείχνετε ότι αυτά που εσείς υπογράψατε και δεσμευτήκατε, δεν είστε σε θέση να τα κάνετε πράξη, πολύ δε περισσότερο δεν είστε σε θέση να τα βελτιώσετε. Έτσι δεν πάμε πουθενά. Φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε την χώρα σε νέο αδιέξοδο. Φοβάμαι ότι σε μερικούς μήνες θα φθάσετε σε χειρότερο σημείο από αυτό που μας φέρατε τον Ιούνιο. Πάρτε το αλλιώς» συνέχισε εμφατικά η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

«Σε εμάς, στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, μην αναζητάτε ούτε πρόθυμες εφεδρείες, ούτε αφελείς συνενόχους» τόνισε η Φ.Γεννηματά, υπογραμμίζοντας: «Εσείς έχετε την ευθύνη. Εσείς διαπραγματευτήκατε. Εσείς θα κριθείτε».
  
Συνέχισε δε λέγοντας ότι αντί να βγει η χώρα από την κρίση ξαναμπήκε στο Μνημόνιο: 
«Μετά από πέντε χρόνια, με τις προσπάθειες και τις μεγάλες θυσίες του Ελληνικού λαού, φθάσαμε τον Δεκέμβριο του 2014 στην "πηγή", όμως δυστυχώς "δεν ήπιαμε νερό"» είπε η κυρία Γεννηματά και απαρίθμησε «τα πραγματικά προβλήματα:

• Η ύφεση επιστρέφει, ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ανάπτυξη για το πρώτο εξάμηνο του 2016 όπως μας είπε ο Πρωθυπουργός.
• Η ανεργία πάλι θα αυξηθεί.
• Οι πολίτες θα επιβαρυνθούν με φορολογικά μέτρα και περικοπές ύψους 6,4 δις ευρώ ως το τέλος του 2016.
• Περισσότερο από όλους θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι καθώς από αυτά, τα 1,8 δις ευρώ αφορούν τις συντάξεις.
• Οι Κοινωνικές παροχές περικόπτονται κι εσείς μας μιλάτε για Εθνικό σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης.
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξάνονται στο 52%, αναδεικνύοντας το Κράτος ως τον νέο μεγάλο "μπαταξή"».
 
 
Κατηγόρησε περαιτέρω την κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε τους αγρότες και τους συνταξιούχους αλλά και ότι αδυνατεί να βρει ισοδύναμα για να προστατεύσει τους μικρομεσαίους, τους συνταξιούχους, τη μεσαία τάξη. Μίλησε δε για επικοινωνιακό τρικ και στο θέμα του 23% στην Εκπαίδευση «το οποίο – ανέφερε - θα αποκαλυφθεί σύντομα, όταν περάσει το «πάγωμα» και έρθει η ώρα της «απόψυξης» των μέτρων», χαρακτηρίζοντας «αστειότητες» την πρόταση του Υπουργό Πολιτισμού (σσ: για εύρεση ισοδυνάμων από την αύξηση των εισιτηρίων σε χώρους πολιτισμού).
 
Η κυρία Γεννηματά έθεσε «τα πέντε μεγάλα “όχι” της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:
 
• Τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα
• Τις συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας
• Την εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών
• Την επιβολή ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση
• Την ανασφάλεια δανειοληπτών και επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».
 
«Η χώρα χρειάζεται αναπτυξιακό σοκ αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πρόγραμμα δεν έχει προοπτική για την ανάπτυξη, γιατί δημιουργεί αρνητικό κλίμα έναντι των επενδυτών» προσέθεσε η Φώφη Γεννηματά.
 
Όσο για τις μεταρρυθμίσεις σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός είναι μόνο λόγια αλλά στην  πράξη δεν μπορεί ή/και δεν θέλει να τις υλοποιήσει.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε εξάλλου για «φορολογική και ασφαλιστική εξόντωση της μεσαίας τάξης» λέγοντας ότι:
«Δεν μπορεί να θεωρείτε ως «πλούσιο» έναν οικογενειάρχη με ετήσιο μικτό εισόδημα 20-25.000 ευρώ, στους σχεδιασμούς σας για το φορολογικό. Το σύνηθες δηλαδή υποζύγιο του συστήματος. Ούτε ως «προνομιούχο» ένα συνταξιούχο των 1.000 ευρώ τον μήνα (κύρια και επικουρική), ο οποίος με συνέπεια κατέβαλλε εισφορές για 35 χρόνια στο ΙΚΑ, προκειμένου να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή σύνταξη». 

Επέμεινε δε στην εφαρμογή του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος.
 
Εγκάλεσε άλλωστε την κυβέρνηση σχετικά με τις δηλώσεις στελεχών περί «Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ευαισθησίας», λέγοντας ότι ψεύδονται με άνεση  δημιουργώντας μια εικονική πραγματικότητα.
  
Η κυρία Γεννηματά απαίτησε «διαφάνεια και νομιμότητα για τα πάντα και για τους πάντες». 

Ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό σε συμφωνία για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την κατάργηση του bonus «που διχάζει και οδηγεί σε πλασματικούς συσχετισμούς».
 
«Τέλος στις μεγαλοστομίες περί διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους» υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά χαρακτηρίζοντας ευτύχημα ότι η κυβέρνηση τις εγκατέλειψε καθώς «κινείται με βάση την απόφαση του Eurogroup του 2012 που εμείς πετύχαμε, χωρίς να έχει κατοχυρώσει τίποτε περισσότερο».
 
«Θα συμβάλλουμε στην Εθνική προσπάθεια για την αναδιάρθρωση, απομείωση και επιμήκυνση του δημόσιου χρέους» δεσμεύθηκε η Φ.Γεννηματά αλλά τόνισε ότι «προηγείται η ιδιαίτερα δύσκολη αξιολόγηση του Προγράμματος» και απεύθυνε ερώτημα στον πρωθυπουργό σχετικά με τις δηλώσεις Μοσκοβισί για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων.
 
Σχετικά με το προσφυγικό, η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για απαράδεκτη ολιγωρία της Κυβέρνησης και εικόνες ντροπής στα νησιά και τα σύνορα. «Χρειάσθηκε να έρθει η υπηρεσιακή Κυβέρνηση για να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορείς να ζητάς συνδρομή άλλων, όταν δεν είσαι ο ίδιος αξιόπιστος».
 
«Αντιδεξιός αλά καρτ δεν γίνεται κ. Τσίπρα» τόνισε τέλος η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας – απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό: «δεν νομιμοποιείστε να μοιράζετε πιστοποιητικά ούτε πατριωτισμού, ούτε προοδευτικότητας. Το ηθικό σας πλεονέκτημα ως «άσπιλου και αμόλυντου υπερασπιστή του δικαίου» κάηκε όπως κάηκαν τα όνειρα εκατομμυρίων Ελλήνων που πίστεψαν ότι θα τους οδηγήσετε στη γη της Επαγγελίας .

«Η ελπίδα δεν πέθανε όμως δεν την εκφράζετε πια εσείς» κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.


Πηγή: skai.gr