Φίλης: Από την πάταξη της φοροδιαφυγής τα ισοδύναμα για να αποφευχθεί ο ΦΠΑ 23% στην παιδεία

«Όταν ολοκληρωθούν δύο-τρεις μεγάλες υποθέσεις θα βρεθούν τα ισοδύναμα» για να ανακληθεί η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο νέος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο οποίος παρέπεμψε στην επιτυχή πάταξη της φοροδιαφυγής για το ζήτημα της επίλυσης του ΦΠΑ στην παιδεία. Πάντως ανέφερε ο υπουργός ότι η ιδιωτική εκπαίδευση «αφορά και τις λαϊκές οικογένειες, όχι μόνο τις εύπορες».

Τελική απόφαση σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα τέλη Νοέμβρη, δήλωσε ο κύριος Φίλης, αφήνοντας μεγάλα ερωτηματικά σε γονείς και επιχειρήσεις.

Για τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, ο νέος υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα μπουν στις σχολικές αίθουσες 11.000 εκπαιδευτικοί. Συνολικά, θα γίνουν 19.000 προσλήψεις από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ενώ δεν θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ για το νότιο Αιγαίο, διευκρίνισε ο κύριος Φίλης, ο οποίος έκανε λόγο «για αγώνα δρόμου» με σκοπό την ομαλή λειτουργία των σχολείων το συντομότερο δυνατόν. 

Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε με το βιβλίο της Ιστορίας Γενικής Παιδείας Γ' Λυκείου, όπου εμφανίζεται χάρτης με την περιοχή των Σκοπίων και την ονομασία «Μακεδονία», ο υπουργός απάντησε ότι:

«Δεν μας αρέσει η πολιτική ηγεσία να παρεμβαίνει σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία των Σκοπίων γεωγραφικά δεν συγκροτεί το χώρο της Μακεδονίας και αυτό είναι γνωστό».

Οι Σύλλογοι Γονέων προειδοποιούν: Με το μέτρο του ΦΠΑ, τουλάχιστον 20.000 παιδιά θα φύγουν από την ιδιωτική εκπαίδευση
Για κύμα φυγής μαθητών από την ιδιωτική εκπαίδευση έκαναν από την πλευρά τους λόγο τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.

«Εάν εφαρμοστεί το μέτρο του ΦΠΑ, τουλάχιστον 20.000 παιδιά θα φύγουν από την ιδιωτική εκπαίδευση», είπαν οι εκπρόσωποι των γονέων μαθητών ιδιωτικών σχολείων. Αυτό, προσέθεσαν, θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως σημείωναν, απασχολούνται 30.000 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 10.000 είναι εκπαιδευτικοί.
«Περιμένουμε από τον πρωθυπουργό να τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά», δήλωσε ο Ιωακείμ Καλλιβρούσης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία εκπροσωπεί 146 συλλόγους γονέων και κηδεμόνων απ' όλη τη χώρα.

Τονίστηκε ακόμη ότι μερικά ακριβά ιδιωτικά σχολεία δεν εκπροσωπούν το μέσο όρο των ιδιωτικών σχολείων της χώρας. Γονείς των μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία δήλωσαν ότι δεν δέχονται ούτε τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% αλλά θέλουν την πλήρη κατάργηση του μέτρου.

Ο δε πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν οι επιχειρηματίες στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που ισχύσει τελικά ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχει επιβληθεί μόνο στην Ελλάδα και το Μπαγκλαντές, αλλά ακόμη κι εκεί είναι 7% και όχι 23%», ανέφερε.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη αν θα προσφύγουμε κι εμείς στην δικαιοσύνη, αλλά δεν θα δούμε το τρένο να έρχεται επάνω μας», δήλωσε ο κ. Καλιβρούσης.

Πηγή: skai.gr