Κλειδώνει το κυβερνητικό σχήμα με σταθερές και ονόματα από την υπηρεσιακή κυβέρνηση (upd)

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών ΕΔΩ

Δεύτερη εντολή στον Αλέξη Τσίπρα για κυβέρνηση συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες προέκυψε από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, με τους δυο εταίρους να διατηρούν πολλά από τα πρόσωπα που υπηρετούσαν και στην προηγούμενη συγκυβέρνηση, και παράλληλα να εξετάζουν σοβαρά τη χρήση προσώπων από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οι δυο εταίροι θα συναντηθούν στις 15:00 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να επισφραγίσουν τη συνεργασία τους. Τούτων δοθέντων, ο κ. Τσίπρας θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή τηλεφωνικά και θα χρειαστεί να μεταβεί μόνο μια φορά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου και ορκιστεί στις 20:00 το βράδυ. 

Η νέα συμπολίτευση θα αριθμεί 155 βουλευτές και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα. Η ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να λάβει χώρα αύριο Τρίτη.

Το νέο υπουργικό σχήμα αναμένεται να έχει ελάχιστες διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο νέο σχήμα αναμένεται να δημιουργηθεί νέο υπουργείο για το Μνημόνιο, το οποίο θα φτιαχτεί στα πρότυπα της Πορτογαλίας, όπου ένας «υπερ-υπουργός» θα αναλαμβάνει για λογαριασμό όλων των συναδέλφων του να τρέχει τα ανοιχτά ζητήματα, όσο και την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πηγές, η σκέψη για τη δημιουργία αυτού του υπερ-υπουργείου «του Μνημονίου» ανήκει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τα ονόματα του κ. Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη ακούγονται επίσης για το υπουργείο Οικονομικών.

Στο υπουργείο Εξωτερικών θα βρεθεί και πάλι ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως παραμένει ο Πάνος Καμμένος.

Για το υπουργείο Παιδείας, η παραμονή του Αριστείδη Μπαλτά συγκεντρώνει πιθανότητα 50%. Εναλλακτικά, στελέχη στην Κουμουνδούρου χαρακτηρίζουν εξαιρετική περίπτωση τον ακαδημαϊκό Κώστα Γαβρόγλου.

Στο υπουργικό σχήμα αναμένεται να παραμείνουν οι Νίκος Βούτσης, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Χρήστος Σπίρτζης, Δημήτρης Μάρδας, Θεανώ Φωτίου, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ενώ ερωτηματικό παραμένει αν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης θα δεχθεί να τοποθετηθεί σε κάποιο υπουργείο.

Το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα φαίνεται πως έχει ήδη πέσει ως πρόταση στην Κουμουνδούρου να παραμένει στην θέση του. Δεν γνωρίζουν όμως εάν ο ίδιος ο υπηρεσιακός υπουργός θέλει να παραμείνει στη θέση του.

Αμετακίνητος από το σχετικό χαρτοφυλάκιο κατά της διαφθοράς φαίνεται να παραμένει ο Τάκης Νικολούδης.

Για το προεδρείο της Βουλής ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Βούτση, του Θοδωρή Δρίτσα και του Γιάννη Δραγασάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να παραμείνουν η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος, αλλά και οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ως διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού.
Πηγή: skai.gr