Κλείσιμο

Ναι στη διακομματική, όχι στην εξεταστική για ντόπινγκ

Στη σύσταση εθνική ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση του ντόπινγκ προχωρεί η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Παράλληλα, θα συσταθεί διακομματική επιτροπή για τον Αθλητισμό, η οποία θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διαπιστώνει τα κενά στο νομοθετικό πλαίσιο και να διασφαλίζει τις εγγυήσεις εφαρμογής του.
Όπως αναφέρθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή για το θέμα του ντόπινγκ, υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, ωστόσο αυτό δεν εφαρμόζεται και για το λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαίο να δημιουργηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε, επίσης, το νομοσχέδιο για τον επαγγελματικό αθλητισμό, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και αφορά τη βία και την ασφάλεια των γηπέδων, την εξυγίανση των οικονομικών των ΠΑΕ και την διανομή των εισιτηρίων.
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2005, να έχει εξυγιανθεί πλήρως ο χώρος του επαγγελματικού αθλητισμού και το όλο σύστημα να λειτουργεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έγινε συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προσθέτοντας ότι δεν ενδείκνυται η συγκρότησή της, ώστε να μην εμποδιστεί το έργο της Δικαιοσύνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
>Επίθεση από ΠΑΣΟΚ

Επίθεση κατά της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνέδρίαση των συντονιστών του κόμματός του. Όπως είπε: «το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει και υλοποιεί, ουδέποτε άφησε τη χώρα χωρίς πυξίδα, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ που παραμένει σταθερά θεατής».
Εξίσου επικριτικός και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος τόνισε: «Είναι ευχάριστο ότι έφτασε η ώρα της συγνώμης από τους ξένους γιατί αδίκησαν την προσπάθεια μας, συγνώμη πρέπει να ζητήσει και η ΝΔ» ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Και κατέληξε: «Ας μας πει ο κ. Καραμανλής τι ποσοστό προετοιμασίας έχει η ΝΔ. Το συντριπτικό ποσοστό ανήκει στις κυβερνήσεις Σημίτη».
>Συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής ζητά ο ΣΥΝ

Τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του ντόπινγκ, θα ζητήσει ο Συνασπισμός, καθώς το θέμα, πέραν των πρωταθλητών, επεκτείνεται σε γυμναστήρια, ινστιτούτα, χώρους άθλησης και σούπερ μάρκετ. Ο κ. Κωνσταντόπουλος καυτηρίασε την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων, λέγοντας ότι είχαν ως σύνθημα «μετάλλια με κάθε τρόπο», με αποτέλεσμα να παραμυθιάζονται - όπως είπε - η πολιτεία και ο λαός από τις αλχημείες του Χρήστου Τζέκου.
Παράλληλα, θα ζητήσει να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα στοιχεία που αφορούν τις έκτακτες επιχορηγήσεις που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την κίνηση του λογαριασμού αδιάθετων του ΟΠΑΠ.
Τέλος, ο Κωνσταντόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει σύντομα το λεπτομερή οικονομικό απολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων και τον τρόπο διαχείρισης της κινητής περιουσίας του «Αθήνα 2004».
>Ο ρόλος της Κομισιόν

Με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ζητά να πληροφορηθεί την πολιτική της Κομισιόν για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Συγκεκριμένα ζητά ενημέρωση για τα ποσά που διατίθενται μέσω των διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την έρευνα στον τομέα του ντόπινγκ καθώς και αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει, μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος, να χαράξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό για τα κράτη - μέλη.
Πηγή: skai.gr