Η αξιολόγηση του φθινοπώρου «δεν θα φέρει αναδιαπραγμάτευση» του Μνημονίου

Η αξιολόγηση του φθινοπώρου σε καμία περίπτωση δεν θα φέρει «πολιτική αναδιαπραγμάτευση» του προγράμματος στήριξης και οι εταίροι περιμένουν πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει και θα νομοθετήσει τα πολλά συμφωνηθέντα, διαμήνυσαν κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετά τη συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ επισήμαναν πως η ουσία του Μνημονίου έχει ήδη συμφωνηθεί από το καλοκαίρι. Ξεκαθάρισαν δε ότι τα περιθώρια συζήτησης που έχουν αφήσει για ορισμένες πτυχές του προγράμματος – όπως τα εργασιακά – οφείλονται στο γεγονός ότι αυτά τα ζητήματα δεν διευκρινίστηκαν επαρκώς στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού.

Ορισμένες μεταρρυθμίσεις «πρέπει να προσδιοριστούν», όμως αυτό «είναι κάτι διαφορετικό» από επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, οι εταίροι υπογράμμισαν την προσδοκία τους πως η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα αθετήσει ούτε θα αμφισβητήσει τη συμφωνία μετά τις εκλογές, με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί να σχολιάζει με νόημα πως οι Ευρωπαίοι «περιμένουν ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή» στάσης και συνεπώς θα αποφευχθεί κάποιο «νέο επεισόδιο».

Συμπλήρωσε πάντως ότι οι επαφές με την υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχουν μειωθεί καθόλου λόγω της προεκλογικής περιόδου.

Στον απόηχο ενός Eurogroup όπου έγινε ενημέρωση για την πορεία της προεργασίας για την επικείμενη αξιολόγηση, όλοι οι αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

«Η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων χρειάζεται για την επανέναρξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ ο κ. Μοσκοβισί υπενθύμισε πως η νέα κυβέρνηση έχει βαρύ νομοθετικό έργο πριν το τέλος του έτους, καθώς εκκρεμούν μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα, τις τράπεζες αλλά και ο προϋπολογισμός του 2016.

Ειδικά για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, όλοι οι εταίροι συμφώνησαν ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, για το καλό της ευρύτερης οικονομίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για ρύθμιση του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε λιτά ότι το θέμα δεν τέθηκε στο Eurogroup, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα στήριξης προτού συμφωνηθεί κάποιας μορφής ελάφρυνση του χρέους θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητά του.

Ο κ. Κερέ αποσαφήνισε πάντως πως τα κλιμάκια του Ταμείου συμμετέχουν κανονικά και πλήρως στις επαφές με την ελληνική πλευρά.
Πηγή: skai.gr