Όλα όσα δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί περί Διοίκησης και Κοινωνικής πολιτικής #debate

Για την κακοδιαχείριση και σπατάλη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αλλά και το σχετικό πόρισμα που «παραμένει στα συρτάρια» ήδη από εποχής Βενιζέλου ερωτήθηκε η Φώφη Γεννηματά από τον Αντώνη Σρόιτερ, εγκαινιάζοντας τον κύκλο ερωτήσεων της ενότητας «Διοίκηση  - Κοινωνική Πολιτική»

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψε την ενόχλησή της για το ερώτημα δηλώνοντας ότι δεν αφορά τον λαό αλλά δεχόμενη να απαντήσει, είπε:
«Αυτή η ενότητα υποτίθεται ότι αφορούσε την κοινωνική πολιτική αλλά εγώ θα απαντήσω: 
Το σχετικό πόρισμα είναι στα χέρια του εισαγγελέα ο οποίος κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε κάτι περισσότερο πάνω σε αυτό. Μακάρι και τα αλλά κόμματα να έκαναν τον ίδιο έλεγχο. Δεν έχω στοιχεία για οποιοδήποτε πρόβλημα σε βάρος κάποιου.  Εννοείται ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια σε όλα τα κόμματα». Συνέχισε δε υπογραμμίζοντας ότι τον λαό ενδιαφέρει η συνέχεια του κράτους, η οποία μεταξύ άλλων θα επέλθει και με τον διορισμό Γενικών Γραμματέων, ώστε να μην αλλάζει η πολιτική κάθε φορά που αντικαθίσταται ένας υπουργός, αλλά να υπάρξει ασφάλεια στην δημόσια διοίκηση. 

Επιμένοντας ο δημοσιογράφος ότι δεν πρόκειται για «σπατάλη χρόνου» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Γεννηματά αλλά ότι εφόσον τα κόμματα σπαταλούν χρήματα του ελληνικού λαού εννοείται ότι το θέμα αφορά τους πολίτες, επανήλθε στο ζήτημα με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά ότι δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα σε βάρος κανενός αλλά και ότι το κόμμα έχει «νοικοκυρέψει το σπίτι» του. 

Ακολούθησε η ερώτηση της κυρίας Χούκλη προς τον Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σχετικά με το κατά πόσο θα ψηφίσει το κόμμα του τους εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου, ακόμη και όταν αυτοί προβλέπουν μεγάλες μειώσεις και εισοδηματικά κριτήρια ακόμη και για τις κατώτατες συντάξεις. 

Ο Πάνος Καμμένος απάντησε ότι οι ΑΝΕΛ «Είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο δεν έχει απώλειες από την υπογραφή της συμφωνίας» αλλά ότι η ομάδα παρέμεινε συμπαγής, με 13 βουλευτές.  Επανέλαβε ότι κλήθηκε το κόμμα του να αποφασίσει «αν θα πυροβολήσει τη χώρα ή τα πόδια» του ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και στο σχέδιο εξαγοράς των τραπεζών σε περίπτωση που δεν υπογράφετο συμφωνία. 
Περαιτέρω υπογράμμισε την επιλογή της κυρίας Τρεμόντι ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των ΑΝΕΛ, ως μήνυμα κατά της διαφθοράς και κατέληξε ότι ναι μεν θα ψηφίσει το κόμμα του τους αναγκαίους μεταρρυθμιστικούς νόμους αλλά θα παλέψει για να αλλάξει όσους νόμους δεν πιστεύει. 

Στην σχετική συμπληρωματική ερώτηση, ο Πάνος Καμμένος απάντησε ότι δεν έχει αντίρρηση να ιδιωτικοποιηθούν ορισμένες υπηρεσίες του Δημοσίου εφόσον όμως δεν είναι απολύτως αναγκαίοι για την ζωή των πολιτών, γιατί σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να παραμείνουν  στον έλεγχο του κράτους. 

Στον Δημήτρη Κουτσούμπα απηύθυνε ερώτημα η Μάρα Ζαχαρέα, αναφορικά με τον βαθμό στον οποίον το ΚΚΕ επιδιώκει και τελικά έχει όντως διογκώσει τον δημόσιο τομέα επιδιώκοντας χιλιάδες προσλήψεις. Ο γγ του ΚΚΕ έκανε λόγο για έναν καπιταλιστικό, διεφθαρμένο, σάπιο δημόσιο τομέα, λόγω όχι μόνο του μεγέθους του αλλά και των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης. Σημείωσε ότι ο μεγάλος διαφθορέας  είναι το μονοπώλιο και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν παράλληλα με τον δημόσιο τομεά και σε συνάρτηση με αυτόν. Διευκρίνισε τέλος ότι στόχος του ΚΚΕ είναι μια κοινωνικοποιημένη οικονομία που θα ανήκει σε ένα κράτος στο οποίο θα ασκείται πραγματικός λαϊκός έλεγχος. 

Η Σία Κοσιώνη απευθύνθηκε στον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη ρωτώντας για μία ευθεία τοποθέτηση στο αν ενθαρρύνει ή όχι τις απολύσεις στο Δημόσιο.  
Αφού παρέθεσε ορισμένα αριθμητικά στοιχεία ο Πρόεδρος του Ποταμιού ανέφερε το παράδειγμα του ΚΑΤ, όπου, όπως είπε, με αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού, θα μπορούσαν να γίνονται οι 2πλασιες εγχειρήσεις. 

Αντιπρότεινε την κατάργηση των πολεοδομιών, με ηλεκτρονική δανειοδότηση και την σύσταση ενός ελεγκτικού σώματος, ώστε να χτυπηθεί η γραφειοκρατία δραστικά και να δοθεί χώρος στα νέα παιδιά. 

Περαιτέρω, απαντώντας στο διευκρινιστικό ερώτημα της Σίας Κοσιώνη, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι το «Δημόσιο δεν είναι παιχνίδι με κουτάκια» και τόνισε ότι θα επιβάλει αυστηρή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, των δομών  αλλά και της αποτελεσματικότητας του δημοσίου, του οποίου ο ρόλος είναι να εξυπηρετεί τους πολίτες. 


Ο κύριος Γιομπαζιολιας ρώτησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αν προτιμά μια δημόσια διοίκηση αστικού κράτους με αξιοκρατικές αρχές ή κεντρικού κρατισμού, σημειώνοντας ότι η ΛΑΕ μπερδεύει τους πολίτες για τις θέσεις της.

«Νομίζω ότι δεν έχω μπερδέψει κανέναν αλλά είναι θεμιτό για οποιονδήποτε να διαφωνεί» απάντησε ο κύριος Λαφαζάνης και σημείωσε ότι επιθυμεί ένα κράτος σοσιαλιστικό που θα εξυπηρετεί τον πολιτη και την επιχείρηση. 

Ωστόσο τόνισε ότι κατά το μεταβατικό στάδιο θα πρέπει να αγωνίζεται κανείς για τον εκδημοκρατισμό του κράτους, και να μην μετατρέπεται το κράτος σε κομματικό φέουδο πελατειακών σχέσεων. Κάτι που όπως τόνισε δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια. Μόνο η απεμπλοκή από αυτά θα εξασφαλίσει την πρόοδο, είπε. 

Στα ερωτήματα της Όλγας Τρέμη για τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου που υπερψήφισε η ΝΔ κλήθηκε να απαντήσει ο Πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
«Είναι αλήθεια ότι το μόνο νέο που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα σε 7 μήνες είναι τα μέτρα του μνημονίου» δήλωσε ο κύριος Μεϊμαράκης ο οποίος επανέλαβε ότι ο χρόνος διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να είναι ένδειξη του πόσο καλή ήταν η διαπραγμάτευση αυτή, η οποία θα πρέπει να κριθεί από το αποτέλεσμα.  

Σημείωσε δε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επώδυνη συμφωνία. 

Ειδικά για το ασφαλιστικό, ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι μόνο με νέες επενδύσεις οι οποίες θα εισφέρουν επιπλέον εισφορές στα ταμεία, σε συνδυασμό με εξεύρεση και πάταξη της μαύρης και αδήλωτης εργασίας θα επέλθει λύση στο ασφαλιστικό. Ανέφερε δε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στους πολύτεκνους και τρίτεκνους για να επιλυθεί το δημογραφικό πρόβλημα.

Τέλος δήλωσε ότι στόχος του κόμματός του είναι να φέρει νέες επενδύσεις στην χώρα, ώστε σε βάθος 2 – 3 χρόνων να «ανοίξουν οι δουλειές» και να βρεθεί λύση για το ασφαλιστικό.

Εξάλλου σημείωσε ότι εφόσον η ΝΔ εκλεγεί πρώτο κόμμα εγγυάται ο ίδιος την κυβέρνηση συνεργασίας «σε αντίθεση με τον κύριο Τσίπρα» ο οποίος αρνείται, όπως είπε την όποια συνάντηση ή συζήτηση για το θέμα. 

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στις ερωτήσεις του Αντώνη Σρόιτερ, ο οποίος εστίασε στις μειώσεις, περικοπές συντάξεων αλλά και στα πλήγματα που δέχθηκε το σύστημα κοινωνικής προστασίας, καθώς και στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «ορισμένους αναγκαίους συμβιβασμούς στα πλαίσια της συμφωνίας» αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο λαός θυμάται πόσο χειρότερα ήταν τα μέτρα που είχε φέρει και επιβάλει η ΝΔ του κυρίου Σαμαρά. Περαιτέρω επανέλαβε ότι η απελθούσα κυβέρνηση κράτησε τις υποσχέσεις τις για τις 100 δόσεις, για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και για διατήρηση του ΕΚΑΣ, στοιχεία τα οποία χαρακτήρισε ως «επιτυχίες της διαπραγμάτευσης». Αναρωτήθηκε δε πότε θα μπορούσε να βγει κάτι καλύτερο και έθεσε το δίλημμα μεταξύ «τακτικής παράδοσης» και «διεκδίκησης». «Δεν παραδοθήκαμε» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που σημείωσε ότι η συμφωνία περιέχει «και καλά στοιχεία για τους πολίτες». Τέλος δεσμεύθηκε ότι μόλις βελτιωθεί η οικονομία ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί ή και καταργηθεί. 

Πηγή: skai.gr