«Οφείλουμε να βρούμε ευρωπαϊκές απαντήσεις» στην κρίση με τους πρόσφυγες

Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, στη σκιά και του νέου τραγικού ναυαγίου με πρόσφυγες στις τουρκικές ακτές και μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση

«Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει μια κρίση άνευ προηγουμένου, μια κρίση ανθρωπιστική και πολιτική και οφείλουμε να βρούμε απαντήσεις ευρωπαϊκές σε ένα πρόβλημα, που κάθε κράτος μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η Ελλάδα», είπε ο κ Τίμερμανς, «έχει ιδιαιτέρως επηρεαστεί, νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει άνθρωπος με ψυχή ο οποίος να μην έχει σοκαριστεί από τις φωτογραφίες του μωρού που είδαμε χθες στα τουρκικά παράλια».

Τόνισε πως ήλθε στην Αθήνα μαζί με τον έλληνα επίτροπο «για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει μια κρίση η οποία είναι Ευρωπαϊκή και γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας».

«Εκτιμούμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα το θέμα των προσφύγων» είπε από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος, και προσέθεσε ότι η Ε.Ε. ειναι αποφασισμένη να βοηθήσει οικονομικά. «Θα κάνουμε σήμερα σύσκεψη με τους συναρμόδιους υπουργούς και αύριο θα μεταβούμε στην Κω», συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνησή μας, παρότι υπηρεσιακή, καλείται να αντιμετωπίσει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, κυρίως προσφυγικών», δήλωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

«Αποφασίσαμε ήδη τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και διεθνές», συνέχισε.

Αύριο Παρασκευή, οι κύριοι Τίμερμανς και Αβραμόπουλος θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Στη συνέχεια θα μεταβούν στην Κω, όπου θα συναντηθούν με τις τοπικές Αρχές.
Πηγή: skai.gr