Τσίπρας: Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο κατεστημένο να επιστρέψει

Το δίλημμα των εκλογών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του ενώπιον της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, καλώντας τους πολίτες εμποδίσουν την επιστροφή του «παλιού κατεστημένου», το οποίο – όπως κατήγγειλε – προσπαθεί να εξισώσει το ΣΥΡΙΖΑ με όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και έτσι να πετύχει την «αριστερή παρένθεση».

Ο τέως πρωθυπουργός κατηγόρησε το παλιό πολιτικό σύστημα πως «καμουφλάρεται», φορώντας την «προβιά» του μεσαίου χώρου και της «ήρεμης δύναμης» ώστε να εξαπατήσει τους πολίτες, επισημαίνοντας όμως πως αν μπορέσει να «επιστρέψει» θα φέρει τους χειρότερους όρους για τον ελληνικό λαό.

Αναφερόμενος εμμέσως στο ζήτημα της αυτοδυναμίας, υπογράμμισε μάλιστα πως οι εκπρόσωποι του παλιού συστήματος προσπαθούν κυρίως να εμποδίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να φτιάξει κυβέρνηση χωρίς δεκανίκια στην επόμενη Βουλή.

Υπό το πρίσμα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν μικρή διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στη ΝΔ, την οποία παρουσίασε ως τον κύριο πρεσβευτή του «κατεστημένου», των τελευταίων «40 ετών», αλλά και των λαθών που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια.

«Η ΝΔ αντιπροσωπεύει το πιο παλιό, ήταν και είναι ο στυλοβάτης του [παλιού] πολιτικού συστήματος, ηθικός και πολιτικός αυτουργός όσων οδήγησαν στο αδιέξοδο», είπε ο τέως πρωθυπουργός. «Έθρεψε και γιγάντωσε τη διαπλοκή» και «στήριξε διαχρονικά την πολιτική της στον πιο ακραίο αυταρχισμό», προσέθεσε.

Τόνισε μάλιστα πως η ΝΔ είναι ο βασικός εχθρός κάθε μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη, και το μεγαλύτερο εμπόδιο στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει αλλαγές στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως δεν είναι δυνατό για τον ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με δυνάμεις που έχουν συνδέσει το όνομά τους με σκάνδαλα όπως η λίστα Λαγκάρντ, τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα και γενικότερα τη χρόνια διαφθορά που χαρακτήριζε το «παλιό» της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Αντίθετα, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει το καινούργιο, κατηγορώντας τα άλλα κόμματα πως επιχειρούν να παρουσιάσουν τον συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους ως ψευδή απόδειξη πως «είμαστε όλοι ίδιοι».

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην εικόνα που έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες μαζικές αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσαφηνίζοντας πως δεν πρόκειται για κόμμα που βρίσκεται σε αποσύνθεση, αλλά αντίθετα με τη διαδικασία της Συνδιάσκεψης αποδεικνύει τη δυναμικότητα και τη ζωτικότητά του.

«Είμαστε εδώ, είμαστε όρθιοι να συνεχίσουμε με σθένος να δίνουμε τη μάχη», τόνισε.

Αναφερόμενος στο θέμα της κατάρτισης των ψηφοδελτίων, κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να εντοπίσουν πολίτες με έντιμη και ικανή παρουσία ώστε να ενταχθούν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε ωστόσο, σε μια πιθανή αναφορά στο θέμα του Αλέξη Μητρόπουλου, ότι το τελευταίο διάστημα γίνεται αποδέκτης αιτημάτων για εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια και τόνισε ότι όποιος του ζητάει κάτι τέτοιο δεν θα είναι σε εκλόγιμη θέση. «Τέρμα στα σταριλίκια. Να βάλουμε μπροστά τους έντιμους ανθρώπους», είπε.

Τέλος, απαντώντας στο κάλεσμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για δυο ντιμπέιτ, απάντησε πως είναι ανοιχτός «και σε ένα και σε δύο και σε τρία και σε τέσσερα ντιμπέιτ, και όσα θέλει και όποτε θέλει». Σημείωσε δε ότι ο λαός θα κρίνει θέσεις, προγράμματα, «αλλά κρίνει και συγκρίνει πάνω απ' όλα την καθαρότητα την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, ποιος του λέει το δίκιο, το σωστό, ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος προσπαθεί να τον παραπλανήσει».
Πηγή: skai.gr