Κλείσιμο

Δύσκολη η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών χωρίς Τσίπρα

Ολοκληρώνεται την Πέμπτη ο κύκλος των διερευνητικών εντολών, ενώ όπως προκύπτει από τη χθεσινή (Τρίτη) απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Φώφη Γεννηματά, δεν θεωρείται πιθανό ο κ. Παυλόπουλος να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών που ζητούν οι κ. Μεϊμαράκης, Λαφαζάνης, αλλά και η κα. Γεννηματά, χωρίς τον πρωθυπουργό και τον κ. Καμμένο. 

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαιώνει πως θα εφαρμόσει «στο ακέραιο» τις διατάξεις του Συντάγματος, ωστόσο επισημαίνει  ότι με δεδομένες τις «εξαιρετικά κρίσιμες» περιστάσεις για τη χώρα, προτίθεται να ακολουθήσει και τις διαμορφωμένες κοινοβουλευτικές πρακτικές, κίνηση που ερμηνεύεται ως πρόθεση του να μην καλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών μετά το πέρας των εντολών και να περιοριστεί σε τηλεφωνικές επαφές με τους αρχηγούς.

Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία προκήρυξης των πρόωρων εκλογών μπορεί να γίνει με γρήγορες κινήσεις, όπως δηλαδή επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας, κι όχι με τη διαδικασία που έχουν ζητήσει άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι εκλογές θα γίνουν πιθανότατα στις 20 Σεπτεμβρίου, κι όχι στις 27 του μηνός, όπως ζητούν ο κ. Μεϊμαράκης αλλά και Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όλα δείχνουν ότι θα συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, καθώς η άρνηση των κ. Τσίπρα και Καμμένου να μετάσχουν σε συζήτηση για τη συγκρότηση κυβέρνησης «από όλα τα κόμματα της Βουλής», όπως περιγράφει το Σύνταγμα και επιθυμεί η ΝΔ οδηγεί στη συγκρότηση υπηρεσιακής υπό την ανώτατη δικαστικό, καθώς οι θέσεις προέδρων των άλλων ανώτατων δικαστηρίων δεν έχουν πληρωθεί. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την Τρίτη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών εντολών, επικρίνοντας ταυτόχρονα έντονα τη στάση του Αλέξη Τσίπρα.

Προσωπική έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε οι εκλογές να μην γίνουν πριν της 27 Σεπτεμβρίου απηύθυνε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. 
Πηγή: skai.gr