Σε φορτισμένο κλίμα το debate

Η προγραμματισμένη τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών θα διεξαχθεί σήμερα στις 9 το βράδυ ενώ τα κόμματα έχουν ζητήσει οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων να επικεντρωθούν στα ευρωπαϊκά θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να αποφύγει την όξυνση, ενώ αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνησή του θα τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δίνοντας έμφαση στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Ερωτηθείς, εξάλλου, για το θέμα ο κυβερηντικός εκπρόσωπος, κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια τετραετία για να δείξει και να αποδείξει ότι η ΝΔ είναι δύναμη εμπιστοσύνης και για να αποκαταστήσει τις σχέσεις των Ελλήνων πολιτών με το κράτος, μια σχέση που είχε διαρραγεί για πολλά χρόνια».
Εκ διαμέτρου αντίθετες εισηγήσεις για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση δέχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ορισμένοι από τους στενούς συνεργάτες του διατυπώνουν την άποψη ότι πρέπει να εμφανιστεί επιθετικός, ώστε να επιτύχει μεγαλύτερη συσπείρωση της βάσης του κόμματος, ενώ άλλοι εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα αλλοιώσει το προφίλ που έχει παρουσιάσει έως τώρα ο Γιώργος Παπανδρέου.
Στην ανάγκη να αποδεσμευτεί η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή `Ενωση θα εστιάσει την ομιλία της η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναμένεται να προβάλει τη διαφορετική πρόταση του Συνασπισμού για μια κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.
>
«Οικειοποίηση έργων του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ»

Για προσπάθεια απαξίωσης και ισοπέδωσης του έργου του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε χθες τη ΝΔ ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το κυβερνητικό κόμμα «διαθέτει πολύ θράσος» ενώ το κατηγόρησε για έλλειψη πολιτικής εντιμότητας και οικειοποίηση των έργων του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στην κυβερνητική οικονομική πολιτική έκανε λόγο για ένα ξεπερασμένο και αναποτελεσματικό μοντέλο υποστηρίζοντας ότι «η ΝΔ φοβάται να κυβερνήσει». Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να μη μεταδίδει κλίμα ήττας και μιζέριας γιατί βλάπτει τη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε μάλιστα ποδοσφαιρικούς όρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «κατεβαίνει να παίξει ποδόσφαιρο και παίζει άμυνα, εμφανίζοντας τη χώρα σε ρόλο ψωροκώσταινας».
>
Απάντηση Ρουσόπουλου

«Δεν υπάρχει οικειοποίηση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έκανε λόγο για «συνέχεια του κράτους» και υπενθύμισε ότι τόσο το στέγαστρο Καλατράβα, όσο και η Μαραθώνια διαδρομή κινδύνευσαν να ματαιωθούν.
>
«Στο ίδιο κόμμα με τον Μπερλουσκόνι και τον Μπλερ - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ»

Έκκληση στον λαό να ψηφίσει το ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς, έκανε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά την κεντρική του ομιλία κάτω από την Ακρόπολη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι οι κυβερνητικοί βουλευτές ανήκουν στο ίδιο κόμμα με τον Μπερλουσκόνι και οι δεύτεροι σε αυτό του Τόνι Μπλερ. Επίσης κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι αντί να έχει ως κύριο αντίπαλο τον νεοφιλελευθερισμό έχει ως κύριο αντίπαλό του τον ΣΥΝ.
Σε συνέντευξή του, εξάλλου, στο ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, έκανε λόγο για πολεμική ρητορική της Αλέκας Παπαρήγα, η οποία όπως είπε «κρύβει ενόχληση και θέλει να δαιμονοποιήσει τα πάντα. Τα σεναρια περι κεντροαριστεράς βολεύουν τόσο την κ. Παπαρηγα όσο και τον κ. Παπανδρεου» πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και κατέληξε λέγοντας: «Η κ. Παπαρήγα θέλει νέα τείχη και νέα σκιάχτρα ενώ ο Συνασπισμός δε θέλει πόλεμο, αλλα αγωνιστικη αλληλεγγύη».
>
Παπαρήγα εναντίον των «κομμάτων εξουσίας» και Συνασπισμού

Επίθεση κατά των «κομμάτων εξουσίας», όπως τα χαρακτήρισε, εξαπέλυσε η Αλέκα Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στον Σκαραμαγκά. Κατά δήλωσή της, «δε μιλούν για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης, επειδή αυτό θα είναι δυσάρεστο για τους λαούς».
Πηγή: skai.gr