Μήνυμα Κομισιόν για εφικτή συμφωνία μέσα στον Αύγουστο, με αιχμές για την Bild

Αμετακίνητη στην εκτίμησή της πως η επίτευξη συμφωνίας εντός του Αυγούστου, κατά προτίμηση πριν τις 20 του μηνός, είναι κάτι «φιλόδοξο αλλά εφικτό» παραμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαμήνυσε σήμερα Πέμπτη η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, απαντώντας παράλληλα στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», μέσω του οποίου γερμανικές κυβερνητικές πηγές βλέπουν παράταση της διαπραγμάτευσης και νέο δάνειο-γέφυρα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, η κ. Αντρέεβα υπογράμμισε πως η χθεσινή δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με «ικανοποιητικό τρόπο» παραμένει «έγκυρη».

Επισήμανε δε πως η αρμοδιότητα για την αξιολόγηση της διαπραγμάτευσης ανήκει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κι όχι σε κάποια άλλη Αρχή.

«Οι ομάδες [της τετραμερούς] βρίσκονται στην Αθήνα επί σχεδόν δυο εβδομάδες και αναφέρουν καλή πρόοδο. Δεν γνωρίζω ότι βρίσκεται και κάποιος άλλος εκεί που να έχει μια καλύτερη εικόνα», συμπλήρωσε με νόημα.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής προσέθεσε πως εμπειρογνώμονες έχουν ήδη αρχίσουν τη σύνταξη του νέου Μνημονίου και σημείωσε πως «εντατική δουλειά» βρίσκεται σε εξέλιξη σε «όλους τους τομείς».

Τέλος η κ. Αντρέεβα δήλωσε ότι το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται συνομιλία μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων των Θεσμών, όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που προκύπτουν από τη διαπραγμάτευση στην Αθήνα, στόχος και των δυο πλευρών είναι να υπάρξει συμφωνία πριν τις 20 Αυγούστου, οπότε και θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο 3,2 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σήμερα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με κύρια αντικείμενα στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια και τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Όπως προέκυψε από τις χθεσινές επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με την τετραμερή, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της δημιουργίας του νέου υπερ-ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής των μέτρων και της οριστικοποίησης των προβλέψεων για τη φετινή ύφεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σημερινού Τύπου, οι δανειστές αναμένεται να στείλουν στην κυβέρνηση μέχρι το Σάββατο το προσχέδιο Μνημονίου, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση επί συγκεκριμένου κειμένου.
Πηγή: skai.gr