Κομισιόν: Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις - Ρεαλιστική η έγκαιρη εκταμίευση

Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έως τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα εξέφρασε την Τρίτη η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τους κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη.

«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται», δήλωσε, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε ως φιλόδοξο, αλλά ρεαλιστικό, τον στόχο να έχει πραγματοποιηθεί η πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν τις 20 Αυγούστου.

«Αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM» ανέφερε χαρακτηριστικά η κοινοτική αξιωματούχος.

«Από αύριο αρχίζει η διαδικασία συγγραφής της συμφωνίας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε έως τις 18 Αυγούστου να κατατεθεί το κείμενο στη Βουλή.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ωστόσο πως προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων και από την πλευρά των εταίρων, προσθέτοντας πως η εμπειρία δείχνει ότι όσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε συμφωνία οι πιέσεις αυξάνονται.

Σημειώνεται ότι το νέο πρόγραμμα στήριξης θα περιλαμβάνει νέο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων που θα πρέπει να αποφέρει έσοδα 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα στο 2015. 
Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr