Τσίπρας: Επιλέξαμε ένα δύσκολο συμβιβασμό, ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε

Η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων, που περιλαμβάνει την ευρωπαϊκή οδηγία για εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών και αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υπερψηφίστηκε με 230 «Ναι», με την κυβερνητική πλειοψηφία να περιορίζει όμως ελάχιστα της εκροές της.

Η κυβέρνηση επέλεξε έναν δύσκολο συμβιβασμό για να αποφύγει «τα πιο ακραία σχέδια των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης», όμως δεν πιστεύει στο νέο πρόγραμμα στήριξης και το δέχτηκε λόγω ανάγκης, διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση στην για τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων που συμφωνήθηκαν με τους εταίρους.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η συμφωνία – αν και αναγκαία – δεν αποτελεί δημιούργημα της ελληνικής πλευράς και συνεπώς κανείς δεν μπορεί να της αποδώσει την έμπνευση ή την ιδιοκτησία του νέου προγράμματος.

«Θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν πιστεύουμε, και θα το εφαρμόσουμε, γιατί οι επιλογές μας είναι σκληρές», είπε. Διαβεβαίωσε ωστόσο πως παρά τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι πρώτες κατοικίες θα συνεχίσουν να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.

Απευθυνόμενος εμμέσως στους επικριτές του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όλοι γνωρίζουν τις εναλλακτικές λύσεις που υπήρχαν στο τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή η πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit ή άτακτη χρεοκοπία, επιλογή που «δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από οποιαδήποτε κυβέρνηση σε αυτό τον τόπο».

Υπογράμμισε ότι η συμφωνία που δέχτηκε στις Βρυξέλλες εμπεριέχει ακριβώς «τη δυναμική ακύρωσης της κινδυνολογίας περί Grexit» και δίνει χρόνο στην Ελλάδα ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ορθώσει την οικονομία.

Σχολίασε δε, με ένα βαθμό ειρωνείας, πως για όποιον θέλει οι εταίροι έχουν αφήσει την επιλογή εξόδου από το ευρώ «στο τραπέζι».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο κέρδος της 5μηνης διαπραγμάτευσης ήταν η ανάδειξη των ορίων της σημερινής Ευρώπης, κάτι που υποχρέωσε τους «συντηρητικούς κύκλους» να χάσουν την «υπερπολύτιμη αίσθηση ηγεμονίας τους στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινή γνώμη».

Αυτές οι «ρωγμές», συνέχισε, φαίνονται στις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει εσχάτως ηγέτες όπως ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ματέο Ρέντσι και τις πολιτικές προσδοκίες που έχουν γεννηθεί σε χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, εξελίξεις που γεννούν προοπτικές συμμαχιών που δεν πρέπει να χαθούν ώστε η Αθήνα «να βελτιώσει το κείμενο της τελικής συμφωνίας» προς όφελος του λαού.

Υπό αυτό το πρίσμα, χαρακτήρισε τη συμφωνία «πύρρειο νίκη» των «κύκλων της συντήρησης» σε βάρος «της κυβέρνησης, της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα προς όσους τον επικρίνουν για τους χειρισμούς του, ο πρωθυπουργός απέρριψε κατηγορηματικά ότι η συμφωνία μετά το δημοψήφισμα ήταν χειρότερη σε σχέση με την πρόταση των εταίρων που προηγήθηκε.

«Είμαι ο τελευταίος που θα ωραιοποιήσει την πραγματικότητα αλλά σήμερα σχετικά με την πρόταση της 25ης Ιουνίου έχουμε μία τριετή συμφωνία με κάλυψη όλων των αναγκών της χώρας. Η πρόταση της 25ης του Ιούνη προέβλεπε πεντάμηνη χρηματοδότηση με δάνειο 7 δισ. και 3,6 δισ. από το ΔΝΤ και μία υπόσχεση αύξηση 2 δισ. των εντόκων», τη στιγμή όμως οι ήταν μεγαλύτερες και με χρονοδιάγραμμα που έβαζε τις πληρωμές πριν τις εκταμιεύσεις.

Υπογράμμισε τέλος πως η νέα συμφωνία περιλαμβάνει «σαφή υποχρέωση» των εταίρων για αναδιάταξη του χρέους.
Πηγή: skai.gr