Οι ημερομηνίες κλειδιά μέχρι την υπογραφή του νέου ελληνικού προγράμματος

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την χορήγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ξεκίνησε επισήμως την Παρασκευή 17 Ιουλίου, οπότε και εγκρίθηκε καταρχήν η παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ για μία τριετία.  

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ήδη δηλώσει  ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες, θέτοντας τα χρονικά πλαίσια.

Εκείνη την Παρασκευή η Ελλάδα έλαβε και την  χρηματοδότηση - γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ, με διάρκεια τριών μηνών, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έως ότου υπάρξει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Αυτά τα χρήματα καλύπτουν τις ανάγκες του Ιουλίου (αποπληρωμή ομολόγου ΕΚΤ και δόσης  ΔΝΤ) αλλά όχι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της χώρας για τον Αύγουστο. 

Εξάλλου η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε την Τρίτη ότι η 20η Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία όσον αφορά την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.

Υπό την προϋπόθεση ότι επιτεύχθηκαν οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις εγκαίρως κατά τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους, είναι πιθανόν ότι (η συμφωνία) θα υπογραφεί και θα εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια έως τον Σεπτέμβριο. Προηγουμένως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα - μη βιώσιμο, πρέπει να συντάξει μία επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Εάν η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο, η πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τον Δεκέμβριο. Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη μορφή «πιθανών μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής και χάριτος», μόλις έχει ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση.

Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών μετά το καλοκαίρι για να καθορίσει τις ανάγκες τους: τα 25 δισ. ευρώ του νέου πρόγραμματος  προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση και ενδεχόμενη εξυγίανση των τραπεζών.

Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές ημερομηνίες στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς, καθώς και πληρωμών που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της, όπως τις συγκέντρωσε το πρακτορείο Reuters: 

Ιούλιος
22 - Η ελληνική Βουλή ψηφίζει για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη.
24 - Αρχίζουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Αθήνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Αύγουστος
6 - Πληρωμή 188 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ
7 - Λήξη 6μηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. ευρώ
14 - Λήξη 3μηνων εντόκων γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ
20 - Πληρωμή 3,4 δισ. ευρώ για τη λήξη και τους τόκους 5ετούς ομολόγου της ΕΚΤ

Σεπτέμβριος
Πιθανή υπογραφή και κύρωση του τρίτου προγράμματος του EMS
4 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
11- Προγραμματισμένο Eurogroup
11- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ
14- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16- Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
18- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ
21- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

Οκτώβριος

9 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
13 - Πληρωμή 461 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16 - Λήξη 3μηνων εντόκων 1 δισ. ευρώ
17 - Λήξη του τρίμηνου δανείου γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ
29 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΟΣΕ

Νοέμβριος

1 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για τόκους δανείου ΔΝΤ
6 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ

Δεκέμβριος
Πιθανή πρώτη τρίμηνη αξιολόγηση προόδου με το νέο πρόγραμμα

7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
11 - Λήξη 6μηνων εντόκων 2 δισ. ευρώ
16 - Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
21 - Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ





Πηγή: skai.gr - ΑΠΕ